Мая Манолова участва в кръгла маса по проблемите на туризма. Снимки Черноморие-бг

Мая Манолова участва в кръгла маса по проблемите на туризма. Снимки Черноморие-бг

България не фигурира сред сред 13-те препоръчани безопасни държави за туризъм това лято. Това повдига въпрос към Министерството на туризма дали държавата е готова да подкрепи бранша с адекватни мерки. Браншът е мобилизиран и е готов да реагира, да се отворят хотели и ресторанти, заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите в Бургас. Тя участва в Кръгла маса с представители на туристическия бранш в Бургас, Созопол, Приморско, Царево.

"Неясните здравни и карантинни мерки на държавата създават проблеми на туристическия бранш. Най-сериозният проблем е липсата на туристи и чартъри. Има сериозно намаление на туристите и една от причините е неясното бъдеще на здравните и карантинните мерки", каза още тя.

Проблемите на бранша са свързани със зависимостта на туризма от туроператорите, неяснотата кога ще започнат чартърните полети и какви са здравните мерки при тях, затрудненото получаване на виза за туристите и работниците от Русия, Беларус, Молдова. Според Манолова, визите за Русия и Турция трябва да станат електронни и това много ще улесни пътуващите от тези страни.

"След срещата с бранша оформихме конкретни предложения, сред които помощта по 35 евро на седалка в чартър да е 35 евро в подкрепа на всеки един турист. Браншът очаква също мярката 60/40 да стане 80/20 или 80/0 и да продължи след първоначалните срокове", каза Манолова и подчерта, че до момента от тази мяркса са се възползвали 5% от фирмите в туризма.

"Сред предложенията е ваучерите за хората на първа линия да са достъпни и за други граждани. В момента мярката ще обхване 100 000 души, а в Словения всички граждани са получили по 200 евро. Тези пари ще се върнат в икономиката, да се помисли за инвестиция, за да спасим сезона и туризма. Това е експортният отрасъл, който има най-големите възможности за увеличаване на приходите в хазната и издърпването на икономиката след кризата с коронавируса", заяви председателят на "Изправи се.БГ".

Галерия