В края на май бургаското Механо бе домакин на форума. Снимки ПГМЕЕ

В края на май бургаското Механо бе домакин на форума. Снимки ПГМЕЕ

Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника Бургас е едно от първите иновативни училища в града и вече втора година гимназията работи по Национална програма "Иновации в действие". Тази година на 27-ми, 28-ми и 29-ти май гости на ПГМЕЕ бяха екипите от Професионална гимназия по механоелектротехника - Пазарджик – иновативно училище и Професионална гимназия по техника и технологии "Атанас Димитров" - Нова Загора.

Програмата на тридневното гостуване беше пълна с интересни учебни занимания и преживявания, както и с богати възможности за обмяна на опит и добри практики в иновативната дейност на училищата.

На 27 май гостите бяха посрещнати в ПГМЕЕ. Мобилността беше открита от директора на училището госпожа Роза Желева, която приветства екипите и им пожела ползотворна и пълноценна работа. Гостите се запознаха с програмата и разгледаха нашето училище. Те бяха впечатлени от учебната среда и обновената материално-техническа база, в която учениците провеждат своите практически занятия. От 14.00 часа гостите от двете училища бяха поканени да присъстват на иновативен бинарен урок по математика и учебна практика в кабинета по мехатроника на тема: "Да приложим Питагор". Учениците от иновативната паралелка "Мехатроника" от 9б клас защитиха своите проекти, изработени чрез прилагане на теоремата на Питагор. Втората част на урока беше практическа и учениците получиха задача да изработят метален салфетник. За целта те отново приложиха знанията си по математика. От 16 часа програмата продължи с дискусионен форум в Регионална библиотека "Пейо Яворов", която сама по себе си като обновена сграда е гордост за нашия град. Домакините представиха морския град по нетрадиционен и изключително впечатляващ начин чрез филма "Озарение", посветен на големия поетичен талант на бургаския поет Христо Фотев. След силното емоционално начало форумът продължи с обмяна на опит между колегите, споделяне на добри практики и ретроспекция на приключващата необикновена учебна година. "Възможни ли са и как се осъществяват иновациите в електронна среда?"; Може ли иновативното училище да промени образованието?"; "Как въздействат иновациите върху качеството на обучението, мотивацията на учителите и учениците?" - това бяха част от въпросите, които се поставиха в центъра на дискусията на педагогическите специалисти от трите професионални гимназии.

На втория ден от посещението гостите бяха свидетели на олимпийски игри в Механото – нетрадиционен и впечатляващ комплексен урок, включващ различни предметни области: литература, история, изобразително изкуство, музика и спортни дейности. Участници в игрите бяха ученици от иновативните паралелки в IX "б" и X "з" клас. Екипът, организирал урока, се спря на темата за олимпийските игри, защото олимпийският дух адекватно се вписва в стремежа на ПГМЕЕ към сътрудничество с други училища и развитие на иновациите в образованието. Четирите отбора - "Спарта", "Ефес", "Олимпия" и "Атина" участваха в надпревара, която включваше три спортни и две образователни игри. Полагането на олимпийската клетва и запалването на олимпийски огън вдъхнови отборите за достойно представяне. Всеки отбор се стремеше към победата. Учениците показаха спортни качества, знания, съобразителност и бързина, творчески заложби. Но най-достойните се увенчаха с победата. В духа на древните олимпийски игри състезателите получиха най-скъпата награда – лавров венец. Музикалното оформление, вдъхновените слова на "поетите", които рецитираха стихове на Пиндар, изпълнението на специалните гости от школа за български и гръцки танци "Бургос" допринесоха за превръщането на това състезание в истински празник. В следобедните часове домакините организираха опознавателна обиколка на града под наслов "Бургас - град на море и мечти". Гостите бяха разпределени в отбори, като всеки отбор имаше маршрутна карта, по която трябваше да посети някои от най- емблематичните места на Бургас. Целта на тази задача – игра беше учениците да се опознаят, да научат интересни факти, а също и да се полюбуват на красотата на морския ни град. Всички се завърнаха с прекрасни впечатления и емоции от разходката. За спомен от мобилността и нашето училище гостите получиха специално изработени за целта значки и сувенири.

"След проведената мобилност съм убедена, че с колегите ми вървим по правилния път. Споделянето на опит, запознаването с добри политики и практики за работа, промените във формите и методите на учене, сътрудничеството по проблемите на професионалното обучение, изграждането на устойчиво във времето партньорство между различни професионални училища са стъпките, които ще ни отведат до целта, а именно, подобряване на качеството на образованието и повишаване на постиженията и уменията на учениците като бъдещи професионалисти в областта на техниката и технологиите", сподели инж. Роза Желева, директор на ПГМЕЕ - Бургас при официалното закриване на мобилността.

От 7-ми до 9-ти юни екип от ПГМЕЕ ще посети по НП "Иновации в действие" ПГ по механоелектротехника в Пазарджик.

Галерия