Драматичен театър Стоян Бъчваров е сред организаторите на фестивала

Драматичен театър Стоян Бъчваров е сред организаторите на фестивала

Спектакли от Нидерландия, Германия и Испания са част от международната селекция на 29-ия Международен театрален фестивал "Варненско лято". Началото му ще бъде поставено на 7 юли от 21:30 ч. със зрелищния танцов спектакъл на открито "Полетът" на нидерландската компания за вертикален танц "AIRA". Нейни основатели са Ракел Мелийф и българинът Димитър Симеонов, които от 20 години работят заедно. Със своите умения на "танцьори във въздуха" те се специализират в осъществяването на танцови шоута по стени и фасади на сгради в градското пространство.

На 7 юли към тях ще се присъединят известната българска певица Керана заедно с нейната група "Космонавтите". Гостуването на "AIRA" се осъществява в сътрудничество с Посолството на Нидерландия в България и е посветено на 20-годишнината от побратимяването на Варна и пристанищния град Дордрехт. По този повод специален гост ще бъде посланикът на Нидерландия в България Негово Превъзходителство Беа тен Тъшър, както и представители на Община Варна. Събитието е със свободен вход.

За първи път във Варна ще се представи световноизвестният немски театрален колектив "Римини Протокол" със "Зловещата долина" - копродукция с престижния театър "Мюнхнер Камершпиле". Представлението е на 8 юли от 18:30 ч. и 21 ч., както и на 9 юли от 18:30 ч. на сцената на Куклен театър – Варна.

Международната фестивална програма продължава на 9 юли от 20:30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център с танцовия спектакъл "Фламенко: възраждане" на Фламенко Балет Барселона.

Последното събитие в международната програма на фестивала е прожекцията на хитовата продукция на британския режисьор Джейми Лойд "Сирано дьо Бержерак" с филмовата звезда Джеймс Макавой в главната роля. Тя може да се види на 11 юли от 18 ч. в зала "Европа" на ФКЦ. Постановката е по осъвременена адаптация на романтическата пиеса на Едмон Ростан, дело на един от водещите британски драматурзи Мартин Кримп.

Билети могат да се закупят на касите на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и на Фестивалния конгресен център (за събитията там).

Международният театрален фестивал "Варненско лято'2021" се организира от фондация "Виа Фест" с подкрепата на Министерство на културата и Община Варна, както и на Посолство на Кралство Нидерландия в България, на Институт Сервантес и Гьоте-институт България. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна – ДТ "Стоян Бъчваров", Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия "Борис Георгиев" и Археологическият музей.