Димитър Стоянович (вляво) представи членовете на журито. Снимки Лина Главинова

Димитър Стоянович (вляво) представи членовете на журито. Снимки Лина Главинова

Международно жури ще оценява филмите, включени в селекцията на второто издание наа Международния фестивал за документално историческо кино "Dock", който ще се проведе от 17-ти до 22-ри септември в Бургас.

Фестивалът бе открит с прожекцията на "Дворците на народа" на сценаристите и режисьори Борис Мисирков и Георги Богданов.

"Второто издание е най-сложно, защото няма как втори път да направиш добро първо впечатление", пошегува се преди откриването на фестивал неговият основател Петър Стоянович. Той благодари на кмета на Бургас Димитър Николов за подкрепата и домакинството на кино форума. Община Бургас подкрепя с 45 000 лева тазгодишното издание на фестивала.

"Културният живот на Бургас няма да е същият, ако не беше този прекрасен кино фестивал. Благодаря за вашето присъствие и за силния интерес. Пожелавам ви приятни мигове в нашия град. Със сигурност, освен този кинофестивал, има и какво друго да се види в Бургас! На добър час!" сподели кметът Димитър Николов.

"Моята роля е да ви представя част от нашата ползотворна творческа група и по-конкретно журито. Няма какво да ви лъжа всички са световноизвестни, затова няма да изброявам техните многобройни международни успехи", допълни другият основател на документалния фестивал Димитър Стоянович.

Тази година международното жури е с председател кинорежисьорът Иглика Трифонова и членове: операторът, фотограф, продуцент и автор на визуални кампании Георги Богданов; авторът на десетки статии, изложби, европейски проекти Гюнтер Фурман (Германия), археологът-византинист Никос Мердзимекис (Гърция) и един от най-известните филмови монтажисти в света, носител на множество награди Александър Бернер (Германия). Те ще определят кой филм ще получи голямата награда, която е в размер на 10 000 лева.

Официалната конкурсна програма включва десет филма, които ще се състезават за наградата. Прожекциите са в културен център "Морско казино" и експозиционен център "Флора". След края на всяка прожекция ще има беседи, свързани с конкретния филм. Входът за всички прожекции е свободен.

"Dock" включва и допълнителна, специална програма "Българският възход и падения". Тя представя изключителни ленти, посветени на знакови личности и моменти от нашата история - цар Борис III и края на Втората световна война, алпиниста Христо Проданов, Гена Димитрова, Христо Стоичков, Генерал Владимир Вазов, Нешка Робева и Златните момичета, филм за българските щангисти, лентата "Формулата на Тео" и други.

Награждаването и официалното закриване на II-ия Международен фестивал за историческо документално кино ще бъде на 22-ри септември от 21.00 часа в експоцентър "Флора".

Галерия