Милена Добрева успешно ръководи и дирижира три формации. Снимка Лина Главинова

Милена Добрева успешно ръководи и дирижира три формации. Снимка Лина Главинова

Милена Добрева е родена на 11-ти декември в Бургас. Завършва средното си образование в Музикалното училище "Проф. Панчо Владигеров" в родния си град, след това висше образование в Музикално педагогическия институт в Пловдив. След като завършва по разпределение е назначена да работи като преподавател по музика в бургаското училище "Йордан Йовков".

След това пътува до Норвегия, където работи известно време. След завръщането си започна да преподава в музикалната паралелка в училище "Димчо Дебелянов". В момента преподава в същото училище пиано и поп пеене и ръководи три формации - "Морски песечънки", "Фортисимо" и "Родна песен".

 

- Навръх празника на Бургас получихте отличието "Бург на годината", която се присъжда от Радио едно. Колко тежи тази награда, като имаме предвид, че номинициите се правят от радиото, но гласуването е по интернет от бургазлии?

- Тежка е наградата, защото е много отговорна. Това е признанието на публиката, на хората и обществеността, на тези, които стоят зад мен и ме обичат и са признателни за това, което правим заедно.

- Вие сте ръководител на три бургаски формации - "Морски песъчинки", "Фортисимо" и "Родна песен". Те са познати на всички бургазлии, но за мнозина Вашето име не се свързва с тях. Вие представяте, това което създавате и формациите, с които работите, но те акцентирате на Вас? Защо избягвате публичността.

- Защото съм такъв човек. Не обичам да се изтъквам. Работата, която върша не съм абсолютно сигурна, че ще достигне до хората. Искам да е перфектно свършена и след като видя отзивите от публиката, тогава съм удовлетворена и спокойна. Това, че сме постигнали успехи, не ми дава право да се чувствам по-различен човек.

- Първата Ви формация е "Морски песъчинки". Как се роди идеята за нейното създаване? Знаем, че с децата се работи най-трудно?

- Много трудно се работи наистина, но е много приятно. Пяла съм в хора на Милка Стоева. Тя е причината от малка да се занимавам с музика, за което съм й била безкрайно благодарна. Както съм благодарна сега и на нейната дъщеря и продължител на делото й - Светла Стоева. След това в Института продължих да пея в хор при доц. Читанян - изключителен диригент, създател на Камерен хор, който има световни успехи.

Имам афинитет, любов към многогласното пеене и винаги съм мечтала да водя хора. Втората ми специалност е хорово дирижиране. След като дойде демокрацията обаче, това беше позатихнало. През 2003 година се отвори ниша и получих възможност да направя вокална група, която кръстих "Морски песъчинки" и събрах деца. Те имаха желание да изпълняват детска популярна песен. Така започнаха нашите успехи. Постепенно групите се увеличиха. След това се появи през 2015 година "Фортисимо" и те са продължение на Песъчинките. Оказа се, че това е моята любов и моето призвание.

- Колко деца са минали през "Морски песъчинки" и има ли сред тях такива, които са избрали музиката за своя професия?

- Много деца са минали. Не съм водила точна статистика, но са може би над 100, но някои от тях избират музиката. Всички, които са били във формацията имат любов към музиката. Те я обичат. Одухотворени са и у тях остава отношението към изкуството.

- Как се роди идеята за формация "Фортисимо", с която спечелихте конкурса за хорове на "Шоуто на Слави"? Заради участието в конкурса ли създадохте "Фортисимо"?

- Не, преди няколко години директорът на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" ме покани да работя на втори трудов договор. Тогава се зароди идеята за музикален ансамбъл, което на мен ми е силата. Така се роди формацията в рамките на училището. Тогава работих заедно с около девет-десет деца - певци, инструменталисти. Следващата година се появи конкурса и решихме да отипаме. Така се случи, че спечелихме конкурса с много труд, разбира се.

- Не може да се оплачете, че след като победихте в конкурса на "Шоуто на Слави" започнахте да печелите награда след награда. И "Бургас и морето", и гранд при от световни фестивали...

- През последните две години се отделихме от Музикалното училище, аз вече не работя там. Сега, децата, които пеят във "Фортисимо" учат в различни училища в целия град. Сред тях има и пораснали "Морски песъчинки". Започнахме да участваме в значими конкурси.

През 2017 година участвахме в Международен майски хоров конкурс "Проф. Георги Димитров", където спечелихме, учудващо, първа награда в категория "Вокални ансамбли и камерни хорове" при положение, че повече от 15-20 години български хор не е печелил този конкурс.

След това участвахме в конкурс в Рига на Европейски хорови игри. Беше изключително високо нивото на участниците. Сверихме си часовника и се оказа, че работим добре и спечелихме Гранд при на нациите в нашата категория "Вокални ансамбли и камерни хорове".

Така добихме смелост да участваме в престижни фестивали.

Канят ни на различни фестивали и концерти. Наскоро участвахме в концерт с оркестър и солисти на Класис FM радио в столичната зала "България". Така че не можем да се оплачем от липса на интерес към нас.

В началото на декември бе промоцията на албума на "Фортисимо". Имахме много публика, която ни подкрепя и се надявам, че ще има интерес към него.

- Изпълнителите във "Фортисимо" растат и се пръскат. Как успявате да ги мотивирате да продължат да пеят във формацията?

- Така е. Всеки има право на личен избор в живота си. Някои от тях продължават да учат в София, други в Пловдив, трети в чужбина. Няколко от тези, които завършиха наскоро имат желание и продължават да идват. Прибавям нови деца към формацията.

- Постепенно се превръщате в част от визитната картичка на Бургас. Какво е усещането, когато Ви попитат откъде сте?

- Много е приятно. Бургас е град на таланти. Имаме изключителни музиканти, художници, поети. Трябва да гордеем с града си и когато имаме възможност да го прославяме по цял свят!

- Как избирате репертоара на "Фортисимо"?

- Предимно аз го избирам с помощта на децата. Виждам техния интерес към различните жанрове, но се старая да имаме произведения от различни стилове. Не можем да се ограничим само с един жанр. Започнахме с популярните песни, с инструменталния съпровод като много групи, но се оказа, че силна ниша е акапелните изпълнения. Допълнително започнахме да правим и обработен фолклор и децата започнаха да се влюбват в тези произведение и с голямо удоволствие ги изпълняват.

Слушам световни хитове, правя обработка на популярни класически изпълнения, които са ефектни и разнообразяват нашия репертоар.

- Къде стои "Фортисимо" до останалите хорове в страна?

- Не съм човекът, който ще каже това, но се радваме на голямо популярност и признание в музикалните среди и не само. На много места сме направили самостоятелни концерти в България и са чували за нас.

- Вие сте ръководител и на хор "Родна песен" и така затваряте кръга от хорове – от най-малките до най-големите. Как се работи с най-възрастните?

- Съвсем отскоро съм ръководител и на "Родна песен". С голямо удоволствие работя с тях, не бях работила с такъв хор и е голяма отговорност. Това са хора на моята възраст и по-млади, хора които отделят от ценното си лично време, за да пеят. От това по-голяма отговорност да ги спее и да изпълни произведение, както за наше, така и за удоволствие на публиката е отговорно.

- Вие сте пяли в хора на Милка Стоева. Имали ли сте желание да правите самостоятелна изпълнителска кариера?

- Реален човек съм и преценям, къде ми е силата и възможностите. Не съм солистичен глас и не съм проявявала такива амбиции.

- На прага сме на 2019 година. Какво предстои на всички формации, които ръководите и какви цели си поставяте?

- Пред "Фортисимо" стоят много изяви и концерти. Мислим да участваме и в Гранд при на нациите в Стокхолм. С "Морски пасъчинки" ще имаме доста изяви. "Родна песен" работят много упорито и ще постигнем високи постижения.

- Кой ви подкрепя и финансово, и морално?

- Когато се наложи, Община Бургас винаги е зад гърба ни и ни помага, както и клуб "Зонта".