В първата фаза бяха ваксинирани медици. Снимка Архив Черноморие-бг

В първата фаза бяха ваксинирани медици. Снимка Архив Черноморие-бг

5 800 000 граждани могат да бъдат ваксинирани до края на годината. Броят на ваксинираните лица може да достигне 867 723 души през април, 567 093 души през май", това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на редовен брифинг на Националния оперативен щаб.

Приеха план за ваксиниране, ще бъде доброволно и с писмено съгласие

Заради по-малко дози, които бяха доставени при последната пратка се забавя началото на втория етап на ваксинацията, в който влизат потребители на социални услуги и преподаватели. Според министър Ангелов, когато той започне, първият етап няма да бъде спрян. Във всеки един момент някой, който е бил включен в първата фаза, но не се е ваксинирал досега, ще може да го направи.

В първата фаза попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацеври, пом.-фармацевти. Това са високорискови групи, които могат да предадат заразата, а ваксината ще им помогне да изпълняват служебните си задължения. Става въпрос за 243 000 души, от които 30 000 лекари, 10 000 зъболекари, 46 000 заети в сферата на здравните грижи, 6 600 фармацевти.

"Взехме балансирано решение, че да ваксинираме толкова лица, че да сложим и втората доза", така министър Ангелов отговори на журналистически въпрос.

До този момент в страната са поставени 24 127 дози от васкина срещу COVID-19. Като общо ваксинирани лица с втора доза са - 4293 души.

Във втора фаза влизат педагози, потребители на социални услуги и служители във ферми за норки - 112 080 души, от които 80 000 учители, 15 000 домущащи в социални центрове, 80 работещи във ферми за норки.

В трета фаза попадат служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора.

В четвърта фаза влизат възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи и хронични заболявания - 1 800 000 души.

В пета фаза попадат уязвими групи заради начина им на живот.

Ваксинирането е доброволно и става с писмено съглавие.

"Трудно ще мине като решение на Съвета, който не е ваксиниран да му бъде ограничавано пътуването. Надали на такова решение ще се отиде. Държавите членки даваме големи пари за ваксини. Нашата страна дава 305 млн. лева за доброволно и безплатно ваксиниране", каза премиерът Бойко Борисов.