Взети са нужните мерки да се източи мазута, стана ясно на брифинга. Снимка Лина Главинова

Взети са нужните мерки да се източи мазута, стана ясно на брифинга. Снимка Лина Главинова

Няма риск за екологията и туризма от разлива на мазут. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски по повод на изтичането на мазут от потънал през 1921 година кораб в созополския залив. Корабът е пътувал от Истанбул за Бургас и е бил натоварен със стоки.

"Минималният разлив е допуснат в резултат на бурята и силните подводни течения през последните дни", допълни министър Московски. Мястото е оградено и не се позволява по-нататъшно изтичане на мазут.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи е научил за разлива в петък. "От 40 години се знае, че корабът се е движел с гориво, не с въглища, както се твърдеше", допълни Рейзи.

"Ще пуснем дрон да направи заснемане на ситуацията отгоре. Вземат се мерки мазутът да бъде източен", допълни министър Московски. "За първи път имаме подобен казус и трябва да бъде източено горивото от резервоарите. Оптималното количество, което може да поберат резервоарите е около 600 тона, но не можем да кажем в момента, какво е количеството. Колегите смятат, че става въпрос за около 100-150", каза още министърът на транспорта.

"Взети са проби от мазута и те са изпратени за анализ в лабораторията в Плевен. Днес ще бъдат взети проби и от водата извън огражденията, както и покрай морския бряг. Резултатите ще бъдат готови до пет-седем дни", допълни министърът на околната среда и водите Нено Димов.