При предишното си посещение министър Нанков видя и как върви укрепването на свлачището до Сарафово. Снимка Архив

При предишното си посещение министър Нанков видя и как върви укрепването на свлачището до Сарафово. Снимка Архив

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще направи днес оглед на строително-монтажните работи на разширенето на пътя Бургас – Слънчев бряг. Инспекцията ще започне от 11.30 часа на пътя Поморие – Ахелой в посока Ахелой, преди Разсадника, където беше първата копка на разширението Поморие – Ахелой.

Нанков беше тук на 13-и октомври, за да участва в церемонията "Първа копка" за разширението на пътя. За целта са отпуснати 21,5 млн. лева. Проектът трябва да бъде реализиран за 187 дни. Средствата за него са осигурени от републиканския бюджет по програма "Ново строителство" на агенция "Пътна инфраструктура".

Началото на реконструирания участък е при 212-ти километър, където ще завършва бъдещият обходен път на град Ахелой, а краят е при 217-ти километър, където ще е началото на обхода на град Поморие.

Отсечката не преминава през населени места. В близост до нея е входът на къмпинг "Ахелой". Трасето е в близост до две защитени зони и пресича територията на две защитени зони по "НАТУРА 2000".

След изграждането на второто платно на участъка между Ахелой и Поморие първокласният път I-9 Слънчев бряг – Бургас ще бъде с две отделни платна, които ще имат по две ленти за движение. В участъка от км 212+233.06 до км 217+000 има 11 малки съоръжения. Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето. За изпълнение на мерките, свързани с опазването на околната среда, е предвидено изграждането но водостоци, монтирането на плътна ограда за земноводни и влечуги. Шумозащитни съоръжения от двете страни на пътното платно ще бъдат изградени при къмпинг "Ахелой" и в близост до хотелските комплекси.

По договор срокът за изпълнение на обекта е 187 дни, от които 14 дни са за проектиране, а 173 дни са за строителство. Очаква се при добри метеорологични условия второто платно между Поморие и Ахелой да е завършено в средата на 2018 г.

Изпълнител на строително-монтажните работи на реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг – Бургас е "Пътстрой Бургас" ЕООД. Стойността на договора им е 21 563 497,44 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществява "Ен Ар Консулт" ЕООД. Техният договор е на стойност 224 640 лева с ДДС. Авторският надзор ще е на "Виа план" ЕООД. Стойността на договора за авторски надзор е 16 000 лева с ДДС.