Министър Красимир Вълчев се срещна с учители в Поморие. Снимка Лина Главинова

Министър Красимир Вълчев се срещна с учители в Поморие. Снимка Лина Главинова

Има криза в образованието и недостиг на учители. Сектор "Образование" е изправен пред сериозен проблем. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти в Поморие. Той е в морския град за среща с учителите, за да обсъдят проблеми преди началото на новата учебна година.

Около 3500 са учителите, които вече са в пенсионна възраст, но остават и продължавата да работят, а годишно се пенсионират около 4000-4500 преподаватели.
"За да няма срив в системата трябва да се пенсионират не повече от 2000-2500 учители годишно. Това е причината да има твърде много преподаватели в пенсионна възраст, които все още са в класните стаи", поясни министър Вълчев.
"Тази година криза обаче няма да има. Увеличението на възнагражденията дава резултат до толкова, че хора които са излезли извън системата и са с педагогическа правоспособност се връщат в системата. Традиционно има недостиг на учители по информационни технологии и английски език. Най-остро се чувства недостиг на учители по математика, физика и химия. Стартирахме редица мерки като увеличение на звъзнагражденията и това дава резултат по отношение на обучението на млади хора по педагогически специалности, но все още не дава резултат по отношение на обучението на специалистите по отделните дисциплини", каза още министърът.