Пролетна ваканция в периода от 13-ти до 16-ти април няма да има, каза министър Вълчев. Снимка Архив Черноморие-бг

Пролетна ваканция в периода от 13-ти до 16-ти април няма да има, каза министър Вълчев. Снимка Архив Черноморие-бг

В съботите през юни за децата до VI клас ще има отучване, но то няма да бъде със седмичната програма. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Пролетна ваканция няма да има. За учениците от I до XI клас тя трябваше да се проведе в периода от 11-ти до 20-ти април, а за учениците от XII клас от 16-ти до 20-ти април. В пролетната вакация влизат и четирите почивни дни - от 17-ти до 20-ти април около Възкресение Христово. Заради извънредното положение в страната и предложението на Министерски съвет то да бъде удължено с още един месец - до 13-ти май, ваканция за учениците в дните от 13-ти до 16-ти април няма да има. "В тези дни обучението няма да бъде по 6-7 часа, както е сега, а ще бъде до 2 часа", уточни министър Вълчев.

Отлагане на външно оценяване и матури няма да има. Датите ще бъдат преместени с няколко дни.

Ако учениците се върнат в класните стаи на 14-ти май, държавните зрелостни изпити за XII клас ще бъдат преместени от 20 и 22-ри май на 30-ти май и 1-ви юни.

Изпитите по български език, математика и специалните предмети за ученици след завършен VII клас от 9-ти и 11-ти юни ще бъдат преместени на 13-ти и 15-ти юни.

Въшното оценяване за IV клас ще бъде на 29-ти и 30-ти май. Ако деца не се справят добре с външното оценяване, те няма да отпаднат и да се наложи да повтарят класа.

В момента обучението се извършва в електронна среда, заради заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 13-ти март, с която са затворени всички учебни заведения в страната във връзка с обявеното извънредно положение.