Министър Вълчев е на работна среща в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Министър Вълчев е на работна среща в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Учителите по предмети трябва да са с маски или шлемове в класовете след започването на учебната година. Началните учители може да са без маски. Няма да има масово тестване на преподавателите. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред журналисти в Бургас.

"Над век и нещо е решено учебната година да започва от 15-ти септември. Ние два пъти го поставяхме на обществено обсъждане този проблем - за по-рано започване, но и в двата случая предложението не срещна достатъчна подкрепа. Близо две трети дори от родителите, които по принцип са за по-кратка ваканция през лятото, също не подкрепиха идеята. Така че началото на учебната година - 15-ти септември е разпоредба, която фигурира в закона и към настоящия момент не сме предлагали и не предвиждаме да правим промяна в това", каза още министър Вълчев.

В Министерството на образованието ще направят опит да балансират някои ваканции. 

За някои класове - IV, VI, VII удължен края учебната година. "Това, което тази година регламентирахме е една седмица допълнително за творчески проектни дейности. Големият ни проблем бе, че губехме средно между три и четири седмици годишно учебно време заради т. нар. грипни ваканции и други извънредни обстоятелства като влошени метеорологични условия, ученически екскурзии в които някои училища не се самоограничаваха и правеха по 3 - 4 седмици екскурзии и др. В този смисъл ние увеличихме с поне 10 на сто учебното време, защото в образованието резултатите се случват с натрупване на време", коментира министърът.

Той е в Бургас на работна среща с шефовете на Регионални управления на образованието от страната.