Министърът на туризма Илин Димитров (вдясно) посети университета и се срещна с ръководството и преподавателите. Снимки университет Проф. д-р Асен Златаров

Министърът на туризма Илин Димитров (вдясно) посети университета и се срещна с ръководството и преподавателите. Снимки университет Проф. д-р Асен Златаров

Приемането на законо в регламент, задължаващ целия персонал на 5-звездните хотели в България да има специализирано средно или висше образование по туризъм. Това предлага служебният министър на туризма Илин Димитров по време на посещението си в Колежа по туризъм на университет "Проф. д-р Асен Златаров". По време на визитата си министърът връчи на ректора на университета проф. Магдалена Миткова грамота за цялостен принос в развитието и модернизацията на системите за професионална квалификация на кадри в сферата на туризма и за популяризиране на бранд България на целия научен екип, обслужващ професионално направление "Туризъм" в университет "Проф. д-р Асен Златаров".

В разговора на министъра с ръководството на университета и на Колежа и с преподавателите в професионалното направление "Туризъм", министър Димитров изложи своите виждания за връзката между устойчивото развитие на бранша и на образованието у нас. Той предложи идеи за конкретни мерки за подобряване на взаимодействието между средното и висшето образование с туристическа насоченост и работодателите в сферата на туризма: активна работа с браншовиците и медиите за осъзнаване на огромната роля на социалната сплотеност и общата отговорност при рекламирането и менажирането на българския туризъм, търсене на механизми за убеждаване на работодателите за квалификация и постоянна преквалификация на работещите в сферата на туризма с цел усвояването на новите дигитални технологии, налагащи се все повече в този бранш и т.н.

Ректорът на университета, директорът на Колежа и преподавателския екип изтъкнаха огромното приоритетно значение, което се отдава на направление "Туризъм" в държавния ВУЗ на Бургас. През последната година, след издействане на субсидия от Фонда за енергийна ефективност, сградата на Колежа по туризъм бе екстериорно напълно обновена. Колежът разполага с един от най-добре оборудваните в цялата страна комплекс от специализирани кабинети за обучение по готварство, сервиране, барманство и технология на приготвяне на храната. А от настоящата учебна година студентите ще се обучават за работа с най-модерните програмни продукти: уеб-базирани програми и електронни платформи в хотелиерството и ресторантьорството, благодарение на отличното сътрудничество с туристическите браншови организации в Бургаска област.

Галерия