Управителят на болницата проф. Георги Кобаков показа новата апаратура. Снимки Община Варна

Управителят на болницата проф. Георги Кобаков показа новата апаратура. Снимки Община Варна

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разгледа новата ендоскопска и лапароскопска апаратура, закупена от Община Варна, за нуждите на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания (СБАЛОЗ) "Д-р Марко Марков". За целта от Общината са осигурили 500 000 лева. Министър Ананиев заедно с кмета на община Варна Иван Портних се запознаха с възможностите за лечение с новата апаратура.

"Винаги съм вярвал, че мястото на общинското здравеопазване е изключително важно. Ако някой смята, че може да се работи само с национални многопрофилни и университетски болници, това не е вярно, защото голяма част от населението се лекува в общинските болници. Затова винаги съм подкрепял инвестициите в тях и когато съм се срещал с кметовете, съм ги стимулирал да правят всичко възможно да ги подкрепят.  Община Варна е пример в това отношение, затова искам лично да благодаря на кмета Иван Портних", каза министър Кирил Ананиев.

От своя страна, кметът сподели, че  общината полага системни усилия за създаване на по-добри условия на работа и лечение в Онкологичната болница. "Всички помним сагата с линейния ускорител и всички съпътстващи трудности, но важното е, че на финала изпълнихме проекта.  Днес продължаваме заедно да надграждаме постигнатото", каза той. Иван Портних припомни, че през 2019 г. бюджетът на Община Варна за здравеопазване е 21, 1 млн левя, като увеличението е с 1, 6 млн. лева спрямо предходната година;  над 461 000 лева са предвидени за 18 общински здравни програми, от които 9 са нови и обхващат скрининг на заболяванията на щитовидната жлеза, на белия дроб, на маточната шийка, простатата жлеза, рак на гърдата. Увеличени са и средствата за общинската програма инвитро.

"Само през 2018 г. помогнахме с над 810 000 лева на МБАЛ "Света Анна" - за оборудване и ремонти, около 1,3 млн. лева са осигурени за АГ болницата. Инвестираме в здравеопазването, защото вярваме, че това касае всеки варненец, всеки граждани на града ни. Надявам се, че с общи усилия – на местна и на държавна власт, ще можем да направим така, че здравната грижа да продължи да се развива", каза още кметът Иван Портних.

13 978 души са преминали през Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания "Д-р Марко Марков" в квартал "Аспарухово" във Варна през миналата година. Пациентите са с 1000 повече, в сравнение с предходната 2017 г., съобщи управителят на лечебното заведение проф. д-р Георги Кобаков. За 1 година само през хирургичното отделение са минали над 1500 пациенти, като броят им непрекъснато расте.

Галерия