Бедстващи туристи са евакуирани в горните етажи на хотелите, където имат ток, вода и храна. Снимка Министерство на туризма

Бедстващи туристи са евакуирани в горните етажи на хотелите, където имат ток, вода и храна. Снимка Министерство на туризма

Министерството на туризма и Община Царево призовават туристите и туроператорите да не се евакуират сами. Евакуация, ще бъде направена само там, където към момента се налага такава, организирана от кризисния щаб в града.

Министърът на туризма Зарица Динкова проведе спешен разговор с кмета на Царево Георги Лапчев. Той увери министъра, че към момента няма бедстващи туристи, които са настанени в откъснатите хотели. Те са евакуирани в горните етажи на хотелите, където имат ток, вода и храна.

Заради обилните валежи е обявено бедствено положение в община Царево, а движението към квартал "Василико" е прекъснато, заради разрушен мост.

Ситуацията е станала изключително тежка, защото повече от 10 часа вали проливен дъжд. Прелели са дерета, реките са излезли от коритата, отнесени са и мостове в засегнатия район. Водата в къмпинг Арапя е достигнала 2 метра. МВР провежда спасителни операции за хората в опасност, има отнесени автомобили в морето. Под вода е и село Кости, което се намира във вътрешността на Странджа, заради преливащата река Велека.

Всички ангажирани институции Жандармерия и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са на място за оказване на помощ и овладяване на кризисната ситуация.