Местна инициативна рибарска група Бургас – Камено обявява процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ Бургас – Камено, финансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство чрез Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020

 

BG14MFOP001-4.030

„Развитие и популяризиране идентичността на територията на МИРГ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Бургас-Камено“

 

Териториален обхват

Проектите по настоящата процедура трябва да се изпълняват на територията на Местната инициативна рибарска група Бургас – Камено, която обхваща:

  • Част от град Бургас, включваща настоящите квартали от землищата на бившите села Крайморие и Меден рудник, кв. Победа, кв. Акации и Рибарското селище (Ченгене скеле);
  • Община Бургас:  с. Маринка, с. Извор, с. Твърдица и с. Димчево;
  • Община Камено:  гр. Камено и селата: Кръстина, Винарско, Вратица, Трояново, Желязово, Русокастро, Ливада, Тръстиково, Константиново, Полски извор, Черни връх, Свобода.

 

Допустими кандидати

Допустими кандидати по мярката са:

  1. Община Бургас и Община Камено;

2. Юридически лица с нестопанска цел, ре­гистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел;

3. Читалища, регистрирани и вписани по Закона за народ­ните читалища;

Клонове на юридически лица, не могат да участват в процедурата чрез подбор на проекти поради липсата на самостоятелна правосубектност.

Кандидатите трябва да имат седалище на територията на МИРГ Бургас – Камено.

 

Цели на процедурата

Прилагането на мярка BG14MFOP001-4.030 „Развитие и популяризиране идентичността на територията на МИРГ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Бургас-Камено“ ще допринесе за постигане на специфични цели 2.1 „Сърхраняване и развитие на местната идентичност” и 2.2 „Инвестиции в дейности за развитие на туризма и опазване на околната среда” от приоритет 2 „Съхранение  и развитие на местното културно, историческо и природно наследство” в изпълнение на стратегическата цел „Подпомагане развитието на местната икономика, съхраняване на околната среда и културната идентичност” на Стратегията за водено от общностите местно развитие (СВОМР) на МИРГ „Бургас-Камено” 2014 – 2020 г.

 

Мярката е насочена към развитието и популяризирането на териториалната уникалност, чрез използването на природните ресурси, културното наследство, обичаи, традиции и фолклор с цел повишаване привлекателността на района като туристическа дестинация за различни видове алтернативен туризъм – екологичен, селски, културен, фолклорен, фестивален и др.

 

Бюджет на процедурата

Общият размер на безвъзмездна финансова помощ е 782 332,00 лв.

  • Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за  един  проект не трябва да бъде  по-малък  от 9 779,15 лв.
  • Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за  един  проект  не  трябва да  надвишава  391 166 лв.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер до 100 на сто от размера на одобрените и реално извършени инвестиционни разходи, от които  85 на сто  са осигурени  от  ЕФМДР и 15 на сто от държавния бюджет на Република  България.

Допустими дейности

Безвъзмездна финансова помощ се предоставя за финансирането на следните дейности:

  1. Изготвяне на проучвания и планове за опазване, реставрация,
    рехабилитация, защита и управление на места с природна, културна, археологическа и архитектурна стойности.
  2. Подготовка и прилагане на програми за информиране за проблемите на околната среда и устойчивото развитие;
  3. Инвестиции, свързани с поддръжката, възстановяването и подобряването на природното наследство и на обекти от особено значение за местната общност, свързани с местния фолклор и обичаи, или част от местния пейзаж;
  4. Дейности за опазване, възстановяване и насърчаване на териториалната уникалност и местните продукти;
  5. Разработване на интерпретационни програми и подготовка на водачи и аниматори за тяхното прилагане;
  6. Дейности по идентифициране, съхраняване, възстановяване и обновяване на природното и културно наследство на територията на МИРГ;
  7. Инвестиции в нематериално културно наследство: изследване, документиране и съхраняване на елементи от нематериалното културно наследство, в т.ч. местния фолклор; опазване на природни пространства и мемориални места; популяризиране, предаване и възраждане на различни аспекти на културното наследство;
  8. Дейности свързани с промотиране и популяризиране на проектите.

Предвидените в проекта дейности и инвестиции трябва да бъдат осъществени на територията на МИРГ Бургас - Камено.

Приложим режим на държавни помощи

Определянето за финансово подпомагане като „помощ“ и „непомощ“ е подробно представено в Условията за кандидатстване по мярката.

Ред за кандидатстване

Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на Европейския съюз в България (ИСУН 2020) единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

 

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения, а именно до 17:00 часа на 18.12.2019 г. Допълнителни въпроси могат да се задават само по електронна поща: [email protected].

Няма да се дават разяснения, които съдържат становище относно качеството на конкретно проектно предложение. Няма да се предоставят отговори на въпроси, задавани по телефона. Няма да бъдат изпращани индивидуални отговори на зададени от кандидатите по процедурата въпроси.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 17:00 часа на 07.01.2020 г.

Пълният пакет документи е публикуван на сайта на МИРГ Бургас-Камено http://flag-burgas.org

Галерия