Митко Иванов ще направи отчет за мандата си. Снимка Лина Главинова

Митко Иванов ще направи отчет за мандата си. Снимка Лина Главинова

"Два мандата ми стигат. Няма да се кандидатирам за трети", каза пред сайт "Черноморие" Митко Иванов - председател на Дружеството на художниците в Бургас. Художникът зае този пост преди 6 години и наследи тогава колегата си Георги Динев. Кой ще бъде обаче новият председател на Дружеството на бургаските художници ще стане ясно на 15-ти ноември? Тогава Митко Иванов ще направи отчет за втория си тригодишен мандат като шеф на гилдията на художниците. Засега имената на кандидатите за този пост се пазят в тайна. В петък, 9-и ноември, се събира Управителният съвет, за да разгледа молбите на кандидатите за членове на дружеството. Осем са подадените молби за членство в бургаското Дружество на художниците.

Изискванията за председател на Дружеството са: кандидатът да бъде добре познат, като авторитет и творец, да има добро име и да притежава качества на организатор, да жертва личния си живот и творчество, да се раздава и други. "Заплатата на председателя е символична. В момента Дружеството на бургаските художници наброява 90 души, има още 30, които гравитират при нас. Членският внос е 50 лева на година. Беше 60 лева, когато заех този пост преди 6 години. Намалих го на 50 лева", обясни Митко Иванов.

Наемът на залата на дружеството на улица "Александровска" №22 е 6000 лева на година. Дружеството се издържа от приходи от членския  внос и от процент продадени картини, както и от спонсори. Сред най-сериозните е меценатът - художник Руси Куртлаков. Има и други, чиито имена не искат да се споменават, каза пред сайт "Черноморие" Иванов.