Горивото и алкохола са иззети при проверка. Снимки Митница Бургас

Горивото и алкохола са иззети при проверка. Снимки Митница Бургас

Митнически служители от Териториална дирекция "Митница" - Бургас иззеха 4125 литра етилов алкохол и 2579 литра енергиен продукт с характеристики на дизелово гориво от два частни имота в селище на територията на община Котел, област Сливен. 

На 9-ти ноември служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" извършват проверка на регистриран "казан" - специализиран малък обект за дестилиране (СМОД) и граничещ с него частен имот на територията на селище в община Котел. В хода на контролните действия инспекторите откриват в пригодено за склад помещение в жилищния имот десетки туби, бидони и варели пълни с общо 4125 литра етилов алкохол с измерено средно алкохолно съдържание 45% vol. За алкохола не са представени документи за обезпечен или платен акциз от собственика на имота, стопанисващ като едноличен търговец и съседния СМОД.

При проверка на друг специализиран малък обект за дестилиране в селището, митническите служители откриват в съседно на СМОД-а помещение (метално хале) различни по обем съдове съдържащи общо 2579 литра енергиен продукт с характеристики на дизелово гориво. Установено е, че собственик на горивото е физическо лице ползващо халето под наем. Той не е представил документи за горивото и в обясненията си твърди, че го изкупувал от шофьори на преминаващи товарни автомобили. 

Нелегалният алкохол и нелегалното гориво са иззети. По случаите предстои образуване на административнонаказателни производства.