Сребърните изделия са пренасяни в лек автомобил Ауди. Снимки ТД Митница - Бургас

Сребърните изделия са пренасяни в лек автомобил Ауди. Снимки ТД Митница - Бургас

Митнически служители от Териториална дирекция "Митница" - Бургас конфискуваха 33 900 грама недекларирани сребърни изделия във вид на скрап за преработка, укрити в лек автомобил. Колата марка "Ауди" с румънска регистрация пристига на Митнически пункт "Малко Търново" на 21-ви октомври около 13.30 часа на трасе за изходящи леки автомобили от България към Турция. Водачът на автомобила – румънска гражданка, както и нейният спътник, заявяват в зоната за митнически контрол, че нямат нищо за деклариране. При последвалата проверка митническите служители откриват във фабрични кухини под кората на предния капак на автомобила четири торби, съдържащи претопени елементи, части от прибори и съдове от бял метал. В багажното отделение на автомобила е открита полиетиленова чанта също с прибори и съдове от бял метал.

Общото тегло на недекларираните изделия е 33 900 грама. Според извършената експертиза от вещо лице цялото количество е от сребро и има обща стойност 32 100 лева. 24 900 грама са с най-висока проба - 999, 9. Другите 9000 грама сребро са с проби съответно 925, 800 и 600.

Недекларираните изделия са задържани. Установено е, че те са собственост на водача на автомобила - румънска гражданка, която ги е пренасяла с търговска цел. Срещу нея е съставен акт за нарушение на Валутния закон.

Галерия