Филмът е част от съпътстващата програма на BIFF

Филмът е част от съпътстващата програма на BIFF

Документалният филм "Море на вятъра" за уиндсърф предизвикателството "Wind2Win" ще бъде представен като част от съпътстващата програма на "Burgas International Film Fest" на 2-ри август на открита сцена "Охлюва". Прожекцията е с начален час 21.30.

Близо година след осъществяването на първото по рода си скоростно прекосяване с уиндсърф на цялото ни Черноморие – общо 300 км  по вода от най-северната до най-южната му точка, предизвикателството "Wind2Win" излиза на голям екран.

Лентата с обща продължителност 30 мин. проследява стъпка по стъпка рекордното постижение на уиндсърф атлетите Илияна Стоилова и Йоан Колев "Wind2Win Challenge" и поставя фокус върху социалната значимост на инициативата, с която двамата привлякоха вниманието на обществеността към важния проблем със замърсяването на Черно море с пластмаса.   

"Море на вятъра" е филм за силата на духа и волята, които те държат изправен дори да виждаш, че всичко отива на вятъра. Това е филм за предизвикателството да се откажем от всекидневните удобства на пластмасата с цел да опазим единствения дом, който познаваме", разказват Илияна и Йоан.

В "Море на вятъра", освен двамата уиндсърф атлети, зрителите ще видят и останалите членове на екипа -  морските биолози Димитър Беров, Велизара Стоилова и капитана на експедицията  Явор Колев.  Тримата следваха неотлъчно сърфистите със специален плавателен съд,  от който извършиха мониторинг на плаващите морски отпадъци и изследваха състоянието на крайбрежните морски води, за да допълнят липсваща ценна информация.