More_Vino

More_Vino

Море от вино за 14-ти път в Поморие

че хората със своята неблагодарност много оскърбила иначе веселия бог Дионисий и той решил да напусне своите земи  и да потегли към слънчева Тракия. Придружен от шумната си свита менади и сатири, богът взел най- хубавата си лозова пръчка като дар за местните хора и тръгнал към Черноморието. С много старание и любов Дионисий пазел своя дар, и  когато се срещнал с траките, им показал как да се грижат за лозата, да я режат и берат плода й и да я превръщат в сладко вино. В отплата местните го почели, построили му светилища и устроили в негова чест Дионисиеви празници.

Именно тази древна традиция възраждат празниците "Море от вино" в Поморие. Вече 14 години те привличат хиляди жители и гости на града, благодарение на организацията на Община Поморие и народно читалище "Просвета 1888".

Фестивалът ще бъде открит на 31-ви юли в 20.00 часа на външната сцена на читалище "Просвета 1888", бог Дионисий ще приветства домакини и гости. За настроението до края на вечерта ще се погрижи група "Мистик" с изпълненията си в стил поп и балканска музика, съчетани с нови аранжименти и вокални интерпретации.

Още на 2-ри август, неделя, започва и Националната седмица на морето. Началото й от 19.30 ч. ще бележат атрактивният  парад на ветроходните съдове и посрещането на друг митичен образ – Нептун - богът на морето.

Празниците "Море от вино" ще продължат до 6 септември, съпътствани от богата културно-развлекателна програма. Теодосий Спасов, Веселин Маринов и Николина Чакърдъкова са малка част от артистите с предстояща изява на поморийска сцена. В рамките на опияняващия месец са включени и редица други концерти, изложби и фестивали, както и честването на 250-годишнината на храм "Свето Преображение Господне".