Проф. Александър Текелиев благодари за поздравителните адреси и цветя, които получи за годишнината си. Снимки Държавна опера Бургас

Проф. Александър Текелиев благодари за поздравителните адреси и цветя, които получи за годишнината си. Снимки Държавна опера Бургас

"Морска приказка" по музика на проф. Александър Текелиев и поемата на поета Илия Буржев звуча отново в Държавта опера Бургас. Това бе едно от музикалните произведения, включени в програмата по случай 80-тия рожден ден на проф. Текелиев. "Морска приказка" е създадена в далечната 1988 година. 34 години по-късно то бе изпълнено от детски хор "Милка Стоева" с диригент Светла Стоева и оркестрантите на Държавна опера Бургас.

В празничния концерт звучаха още популярни и незабравими произведения на маестро Александър Текелиев. Публиката дълго аплодира  изпълнението на солиста Борислав Йоцов. В програмата звучаха още: пиесата за струнен оркестър "Адажио", за която проф. Текелиев уточнява, че е изградена в старинната форма "пасакалия" - една форма, която тръгва от I-ви цигулки, преминава в останалите партии и се връща пак в I-ви цигулки, в кулминацията в края на пиесата темата се явява за последен път във виолончели и контрабаси, губейки постепенно своята енергия и угасва в "разпръснати тонове" в целия оркестър.

Зад диригентския пулт застана Славил Димитров.

След концерта проф. Текелиев бе поздравен от десетки негови почитатели, както и от негови студенти на които е преподавал в Държавната музикална консерватория, а сега работат в бургаската опера. "Няма значение, къде е честването. Важното е, че се обръща внимание и уважение на един български композитор", каза в отговор на въпрос на "Черноморие" проф. Текелиев. Честването на годишнината му бе сред акцентите в програмата на Операта, която се ръководи от неговия син доц. Александър Текелиев.

Галерия