Така изглеждат маските от текстил, които се шият в Морски знаци

Така изглеждат маските от текстил, които се шият в Морски знаци

В социално предприятие "Морски знаци" в Бургас шият маски по поръчка. Заради голямото търсене на маски за предпазване на лицето от бацили, те свършиха в аптеките. Истерията около тях започна с разпространението на корона вируса в Европа и увеличаващия се брой на заболелите. Първите случаи на пациенти с корона вирус бяха установени в Плевен и Габрово на 8-ми март. Броят на заболелите до вчера бе 7. Нови 9 положителни проби за корона вирус от общо 99 изследвани са установени днес. Всички заразени са от град София.

Заради завишаване на мерките, повечето фирми започнаха да пренастройват производството си и да шият маски и предпазни дрехи.

Оказа се, че такива могат да бъдат ушити в Бургас. "Определено има търсене, откакто обявихме, че шием маски. Поръчките са от фирми, от детски градини, от граждани. Естествено има и ограничения в бройката, която може да бъде поръчана", каза пред "Черноморие" Ваня Петрова - управител на "Морски знаци". Маските се шият от тъкан текстил и стават за многократна употреба. "Тествани са. Могат да се перат ръчно и да се ползват повече от един път", допълни Ваня Петрова. Маските се препоръчват за използване от хора, които са настинали, за да предпазят другите от заразяване.

Маски могат да се купят и в Туристическия информационен център в центъра на Бургас, където "Морски знаци" има свой щанд. "Днес следобед заредихме с 300 бройки. Бяха изкупени за отрицателно време", допълни Ваня Петрова.

Три бургаски фирми, също приемат поръчки за шиене на маски за лице. Това са - "Черноморка"- 0888002836, "Тих Труд"- 0897567053, "Рая прима"- 0885838777.