Kap_1-r_MIlenDImitrov

Kap_1-r_MIlenDImitrov

Морските фарове могат да са туристически атракции

От 2008 г. е началник на Хидрографска служба.

Хидрографска служба на ВМС осъществява навигационно-хидрографско и хидрометеорологично осигуряване на военния флот и навигационно-хидрографско осигуряване на гражданското корабоплаване. Службата е компетентен орган и отговаря за безопасността на корабоплаването в териториалното море на Р.България, има изключително право да издава и разпространява морски карти и пособия за корабоплаване.

„Продукцията” на службата включва: Алас морски планове, различни видове карти, Морски условни знаци, Атлас на теченията, Каталог за карти и книги и други пособия за корабоплаване. Хидрографска служба на ВМС осигурява безопасността на корабоплаването както с традиционните средства за навигационно осигуряване (фарове, навигационни знаци, буйове), така и с модерния комплекс за диференциална GPS с радиус на действие 200 км и с изключителна точност на определяне мястото на плавателния съд ±5 метра. Служители на Хидрографска служба поддържат 24 часова вахта на седем от морските фарове по българското Черноморие – на нос Шабла, нос Калиакра, нос Галата, нос Емине, остров „Света Анастасия“, остров „Свети Иван“ и „Маслен нос“. Те се грижат за безпроблемната работа на навигационните съоръжения там и осигуряват безопасността на корабоплаването в региона. Те отговарят и за още четири съоръжения с важно значение – морския буй на „Аладжа банка“, разделителния морски буй пред Варна, буя на „Ставро банка“ и входен буй на Пункт за базиране Бургас на полуостров "Атия", а също и за няколко десетки светещи и несветещи навигационни знака по крайбрежието.   

В Хидрографска служба на ВМС работят специалисти със сертификати от Международната морска академия в Триест (Италия), UKHO, Международната хидрографска организация със седалище Монако и Международната федерация на геодезистите със седалище Париж. Те легитимират пред света качеството на произведените морски карти. От 1989г. Хидрографска служба е асоцииран член Средиземноморската и Черноморската хидрографски комисии. С резултатите от своята дейност колективът от висококвалифицирани специалисти си е спечелил авторитет пред такива морски институции като Хидрографския офис на Великобритания, с който през 2006г. бе подписано двустранно споразумение за сътрудничество, хидрографските служби на страните от Черноморския и Средиземноморския регион, Главното управление за навигация и океанография на Русия. Тази дейност бе оценена от Международната хидрографска организация и Международната организация на фаровите служби, които отправиха покана за членство и съвместна дейност с Хидрографска служба на ВМС.

 

- Капитан Димитров, какви са най – сериозните трудности, които Вие и колегите Ви се налага да преодолявате, за да поддържате в постоянна изправност навигационните съоръжения, за които отговаряте?

- Може да прозвучи като клише, но както навсякъде, става въпрос за финансови средства. В тази икономическа криза трудно се справяме с финансирането на нещата, които са важни, които е нужно да организираме, за да поддържаме всичко в изправност. Не бих казал, че има някакъв друг проблем. Хората по съоръженията са съвестни и в по – голямата си част със собствени сили успяват да поддържат навигационните средства.  Опитваме се да им съдействаме по всякакъв възможен начин. Но силите ни, честно казано, са ограничени. По фаровете в Южния район, тъй като те са по – отдалечени от населените места, по – трудно се достига до тях, успяхме да монтираме нови осветители, които са с независими енергоизточници със соларни батерии. На остров „Света Анастасия“ има електричество, но на „Свети Иван“ няма, така че там беше много важно да монтираме такъв осветител. Модернизирани са също и фаровете на „Маслен нос“ и  нос „Емине“, където осветлението вече работи безотказно. Предстои съвсем скоро да бъде пуснато и новото осветление на фара на остров „Света Анастасия“. Техниката работи добре. Дори за окото, което е свикнало да наблюдава как светят фаровете от стария тип.  Сега светлината е малко по – различна. Осветителите сага са от ново поколение - светодиодни. При тях я няма инертността на лампата с нажежаема жичка. Те светват изведнъж и изгасват изведнъж. За насвикналото око е интересно как възприема този нов начин на светене.

Надяваме се в близките години да оборудваме по същия начин – с нови модерни осветители и средствата за навигация и в Северния район. Планираме такава модернизация.Sveta_Anastasia

 

- Морските фарове се намират в агресивна среда.  „Екрене“ беше погълнат от свлачище неотдавна и вече го няма, старият фар на нос „Галата“ е в критично състояние. Има ли в момента подобна опасност за някой от действащите съоръжения?

За сега такава опасност няма. По – скоро, тъй като сградите и съоръженията са изложени на атмосферните условия, от естествения ход на нещата, природно се рушат. Изискват се средства, за да бъдат непрестанно поддържани. 

Подлежи ли сградата на стария морски фар на нос „Галата“ на реставрация и консервация според данните, с които разполагате? Би ли могло съоръжението да речем да се премести, за да бъде запазено?

Според данните, с които аз разполагам, чисто технически, никой не е проявил интерес да прави подобно нещо.  Засега такива намерения не са изразени от никого.  Там мястото е опасно.  Принципно би могла да се организира подобна дейност, но ще е много трудно. Трябва да бъдат организирани сериозни мерки за безопасност, нужно ще бъде много да се внимава, за да не се получи инцидент. Но сградата не е в толкова критично състояние, че да не подлежи на реставрация. Лично аз мисля, че новия фар представлява по – голяма атракция, отколкото стария. Защото е уникален. Никъде няма фар с такава форма.

- Предвижда ли се строителство на нови морски фарове по българското Черноморско крайбрежие?

- Военноморските сили в момента нямат възможност за подобна дейност. Виждам, че части лица проявяват желание. Край Ахелой има такъв обект. Той не функционира като фар, но е със сериозна осанка, вижда се отдалеч. Но не е редно частен фар да изпълнява навигационно осигуряване. Може да бъде само с декоративни функции. Навигационното осигуряване е работа на държавата и би следвало правилата да се спазват.

В каква степен, според Вас, морските фарове могат да бъдат използвани като туристически обекти?

Според мен трябва да бъдат използвани максимално. С община Шабла например имаме добри взаимоотношения. Вече няколко лета фар Шабла се ползва като атракция за посещение на наши и чужди граждани. Почти през цялото лято. Оказва се, че начинанието е добро. Има голям интерес. Според мен навсякъде фаровете могат да се използват като атракция. В някой от обектите посещението, разбира се е по – трудно. Въпрос на организация е. Факт е, че на Шабла постигаме такава организация. Възможно е и другаде да се направи. През настоящата година се навършват 250 години от изграждането на фара на нос Шабла. Това е сериозна годишнина и ще бъде тържествено отбелязана. Това е най – старият фар по Българското Черноморско крайбрежие. Предвиждаме, съвместно с община Шабла, да организираме честването на юбилея подобаващо. 

- В някой страни има практика стари, неизползваеми морски фарове да бъдат обявявани за продан. Новите им собственици често ги превръщат в музеи. В България това би ли могло да се случи?

- Няма причини това да не може да се случи и в България. Но към момента, сред обектите, за които отговаря Хидрографска служба няма такива, които предстои да бъдат продавани. 

- Каква, според Вас, би могла да е съдбата на стария морски фар в Несебър?  

- Да, зная за него, но не съм го посещавал. По ред причини той много отдавна не функционира като навигационно съоръжение. Стопанисването му би следвало да е грижа на местните власти. Според мен, казвам го като съвет, използването на всяка една съществуваща възможност трябва да е техен приоритет.