Договорът бе подписан в кабинета на кмета на Бургас Димитър Николов. Снимки Община Бургас

Договорът бе подписан в кабинета на кмета на Бургас Димитър Николов. Снимки Община Бургас

Бургаската Професионалната гимназия по корабоплаване и рибарство "Свети Никола" - Бургас, известна още като Морското училище, и Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" - Варна ще си сътрудничат в образователния процес. Директорът на Морското Христина Жабова и ректорът на ВВМУ "Никола Вапцаров" флотилен адмирал проф. Боян Медникаров подписаха договор за съвместна дейност в областта на морските науки. Те сложиха подписите си под важния документ в кабинета на кмета на Община Бургас Димитър Николов. На събитието присъстваха и зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева, изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" капитан Живко Петров.

"Сътрудничеството между Висшето военноморско училище и Професионалната гимназия по морско корабоплаване е полезно, защото ще даде по-добра възможност за реализация на младите хора, които са избрали да учат и работят в тази сфера", каза по време на срещата кметът Димитър Николов.

Висшето военноморско училище ще оказва съдействие на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и рибарство в реализирането на програмата ѝ като иновативно училище.

Двете учебни заведения ще извършват обмен на педагогическа информация и ще осъществяват съвместни разработки в общи изследователски дейности. Сътрудничество ще се осъществява и в учебната дейност чрез обмен на преподаватели, научни сътрудници и други специалисти за запознаване с образователната система, четене на лекции, подпомагане в провеждането на специализирани курсове за професионална квалификация съгласно Конвенция STCW 78 и други.

Договорено е още провеждането на практически занятия в реална среда, обучение чрез тренажори и симулатори. ВВМУ предостави на бургаската гимназия безвъзмездно специализирана лодка, която ще бъде използвана в учебната дейност.

Галерия