Изложбата е експонирана във фойаето на двата етажа на Държавна опера Бургас. Снимки Черноморие-бг

Изложбата е експонирана във фойаето на двата етажа на Държавна опера Бургас. Снимки Черноморие-бг

Изложбата "Мощта на символите" показва любовта и предателството на боговете в древен Египет. Тя е отворена за посетители във фойаето на двата етажа на Държавна опера - Бургас.

Артефактите, които са представени тук, са изработени в Египет под ръководството на д-р Атеф Абдел Шафи, доктор по египтология и уважаван учен. Д-р Шафи работи от 1977 г. за популяризирането на културата на Древен Египет по света, а през 2000 г. в Париж е удостоен със специалната "Златна награда за технологии и качество". Семейната фирма на Мохамед Абдел Шафи, бащата на Атеф Абдел Шафи, е организирала над 200 изложби, свързани с египетската история и минало по света. Това е втората изложба за Египет, която те организират в Бургас. Фирмата им е първата сертифицирана от Министерството на антиките в Египет, която произвежда точни реплики на оригиналите.

Артефактите, включени в колекцията, са подбрани тематично, като представят основните ритуали, дейности и вярвания за живота в Древен Египет:

1. Вечност;

2. Розетски камък;

3. Митът за сътворението на света;

4. История за любов и преданост срещу омраза и предателство;

5. Възмездие и справедливост;

6. Сили които защитават;

7. Животът в настоящето и в отвъдното;

8. Смърт;

9. Секхмет – окото на Ра;

10. Сексуална сила и плодородие;

11. Хатхор;

12. Тутанкамон – пътуване към безсмъртието.

По повод навършването на 100 години от откриването на гробницата на момчето-цар от английския археолог Хауард Картър, ще бъдат показани и част от съкровищата на младия фараон.

Интригуващата изложба от артефакти и специално изработеният 15-минутен документален филм представляват интересна образователна платформа, обясняваща царските титли и инсигнии, божествата от Древен Египет, познанието за Дуат (отвъдното) и магическите произведения на древноегипетските писари, художници и майстори.

Експозицията може да бъде разгледана до 11-ти септември.

Всеки посетител ще може да си закупи и сувенир, които да му напомня за това невероятно преживяване и за срещата му с богата култура на древен Египет, за живота на фараоните тук на земята и в отвъдния свят, за символите и ритуалите, коита са съпътствали царуването им.

Галерия