ОУП ще реши много проблеми на морската община. Снимка Архив

ОУП ще реши много проблеми на морската община. Снимка Архив

Министерството на регионалното развитие и благоустройството даде "зелена светлина" на Общия устройствен план на община Поморие. От Министерството одобриха внесеното задание за проектиране на ОУП на морската община. Министър Петя Аврамова издаде заповед, с която разрешава на кмета Иван Алексиев да възложи изработването на проекта на ОУП за цялата община и екологичната оценка към него.

Одобрението идва след като изготвеното предложение е съгласувано с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и с Министерството на културата.

Към момента, за територията на община Поморие е налице териториално устройствен план, създаден в периода 1996 – 1997 г. при условията на различна законова и нормативна рамка и различно състояние на българското Черноморско крайбрежие.

През 2005 г. МРРБ възлага изработването на проект за изменение на ОУП. След необходимите съгласувателни действия 2 години по-късно планът е приет, но не е одобрен от тогавашния Общински съвет. Промени в Закона за Черноморското крайбрежие и въвеждането на екологичната мрежа "Натура 2000" завишават изискванията и налагат актуализация на вече изработения план. Следва четирикратна отрицателна оценка от МОСВ и през 2015 г. е взето решение за прекратяване на процедурата.

Това наложи кметът Иван Алексиев да стартира нова процедура за разработване на ОУП, подкрепен с решение на Общинския съвет от юни 2017 г.