Трапезата ще бъде осветена в градинката до Часовника. Снимка Архив

Трапезата ще бъде осветена в градинката до Часовника. Снимка Архив

Четирите експозиции на Регионален исторически музей в Бургас ще работят безплатно на 6-ти декември, Никулден. На този ден Православната църква почита свети Николай Чудотворец - закрилник на рибари и моряци и покровител на Бургас. С решение на Общинския съвет датата е избрана за празник на града.

На 6-ти декември Регионалният исторически музей организира традиционното освещаване на Никулденската трапеза. То ще се състои от 10:45 ч. в градинката до Часовника.

По случай празника, четирите експозиции на Бургаския музей ще посрещат посетители с вход свободен, а в Етнографския музей, на улица "Славянска" №69, ще ги очаква изложбата "От Никулден до дядо Коледа". Тя представя богата информация за свети Никола и Никулден – неговото житие, народни предания, честванията на празника в различните краища на България, рибарски традиции и обреди, празнични народни песни, рецепти за традиционни гозби и мн. др. Информационните табла са допълнени от автентичен инвентар - мрежи, винтери, харпуни, гагани и мн. др. рибарски пособия, както и игра-пъзел за най-малките.

Като част от изложбата са показани видеоматериали от проекта "Старите рибари в търсене на онлайн чираци", представящи традиционни практики от р.с. Ченгене скеле.