Археологическият музей в Созопол ще носи името на Божидар Димитров. Снимка Архив Черноморие-БГ

Археологическият музей в Созопол ще носи името на Божидар Димитров. Снимка Архив Черноморие-БГ

Археологическият музей и улица в Созопол ще носят името на Божидар Димитров. Докладната записка е на кмета на Община Созопол Панайот Рейзи и е по предложение на Димитър Недев - директор на Общински културен институт "Музеен център" в Созопол. Тя е входирана и ще бъде гласувана на сесията на ОбС - Созопол на 1-ви август, сряда. В мотивите на предложението си Димитър Недев посочва неоценимия принос на проф. Божидар Димитров за популяризирането на културно-историческото наследство на Созопол като част от националното и общоевропейско културно наследство.

Освен именуването на Археологическия музей, в докладната си кметът Панайот Рейзи е предложил и улица в града на носи името на проф. Димитров, който си отиде наскоро от този свят. Става въпрос за пресечка в Стария Созопол, свързваща улиците "Аполония" и "Кирил и Методий" и на нея се намира музея "Старинен Созопол", т.н. бивша данъчна служба.

Докато тече заседанието на местния парламент, в 09.00 часа на 1-ви август от пристанището на Созопол ще отплава кораб към остров "Свети Иван. На борда му ще се качат близки, приятели и съграждани на Божидар Димитров, които ще вземат участие в ритуала по разпръсване на праха му в Созополския залив в близост до острова. Волята на големия родолюбец е прахът му да бъде разпръснат в морето край Созопол. Част от праха му вече бе разпръсната в Македония - земята, за която се бореше и болееше през последните години от живота си. Останалата част от праха му ще бъде поставена в гроба на майка му в градските гробища на Созопол.

Божидар Димитров посвети живота си на историята и археологията на България и на Созопол. Роден в Созопол, той бе неразривно свързан с града и неговото развитие. Благодарение на неговите усилия бяха привлечени държавни средства за възстановяване на храм "Св. св. Кирил и Метозий", извършени бяха множество археологически разкопки и експонирани археологически обекти. Благодарение на него бяха открити мощите на свети Йоан Кръстител, а други ценни християнски реликви бяха предоставени на Созопол.

Проф. Божидар Димитров е почетен гражданин на Созопол и през целия си живот е популяризирал града. Неговата дарителска дейност е пример за подражание. Написал е редица научни и популярни книги за историята, археологията и църквите на Созопол и населените места в община Созопол. Неговото дело, посветено на Созопол е част от историята на града, която ще остане за бъдещите поколения.