Петър Кънев (третият отляво надясно) присъства на откриването на експозицията. Снимки Татяна Байкушева

Петър Кънев (третият отляво надясно) присъства на откриването на експозицията. Снимки Татяна Байкушева

Обновената експозиция на "Музей на котвата" беше открита официално днес в Ахтопол. Представители на местната власт, видни общественици и интелектуалци присъстваха на събитието. "Искам да благодаря на хората, които помогнаха за реализирането на този проект – създаване на Музея на котвата в Ахтопол", каза инж. Петър Кънев  - председател на сдружение "Черноморска Странджа". Той отправи специална благодарност и към местните хора – рибари, моряци, гмуркачи, които са съпричастни и са помогнали много за събирателската работа.  

"Експозицията беше създадена през 2010 година. Сега ние имаме не само една от най - богатите колекции като типове и разновидности на котви. Витрините се напълниха с изключителни материали- кой от кой по – интересни. Колекцията се посещава много и има хора, които идват в Ахтопол специално, за да я видят. Така че тя привлича туристи в града. Това, което е важно и искам да подчертая и поради което аз се включих с голям ентусиазъм в начинанието е, че аз разглеждам тази експозиция като един от малкото съвременни успешни опити да се направи обществена колекция. Навремето почти всички музеи в България са възникнали по този начин. Това, което виждате е създадено благодарение на любовта на моя приятел инж. Петър Кънев към морето, към Ахтопол и към българската история и култура", разказа уредникът на музея д-р Атанас Орачев.

"В сравнение с предходните експозиции, сега едната от залите – зала три, която беше предназначена за гостуващи изложби, в окончателния експозиционен план вече е постоянна. В нея са подбрани находки от капитанските кабини на откритите на дъното на морето потънали кораби. Оформи се една много представителна колекция",  съобщи още уредникът на Музея на котвата в Ахтопол.

Галерия