Право българско хоро се изви в двора на Етнографската експозиция на РИМ - Бургас. Снимки Черноморие-бг

Право българско хоро се изви в двора на Етнографската експозиция на РИМ - Бургас. Снимки Черноморие-бг

Четирите експозиции на Регионален исторически музей в Бургас отново привличат посетители на среднощна разходка. След едногодишно прекъсване, заради пандемията от корона вирус, тази нощ музеят пак опосреща гости в рамките на европейската инициатива "Нощ на музеите". Експозициите са отворени при вход свободен до полунощ.

Официално откриване имаше в двора на Етнографската експозиция, където с песни и танци групата към народно читалище "Просвета - 1929" в село Люляково зарадва посетителите. Жените представиха и автентични носии на бежанци от Мала Азия и Беломорска Тракия, които са се заселили в селото през миналия век.

Истинска атракция за най-малките бе Природонаучната експозиция на музея, която привлича с препарираните насекоми и макетите на риби и едри бозайници.

А най-любознателните могат да научат историята на създателя на първия български радиоапарат, марка "Тулан", създаден в Бургас от братята Светозар и Веселин Пренерови. Експонатът може да се види като част от простояната експозиция на музея.

А в Археологическата експозиция могат да се видят - най-новите находки от ритуалния комплекс от 6-4 в. пр. Хр. от комплекс "Изгрев" и от нос Чироза, квартал "Крайморие". "Среброто на траките" е изложбата на Националния археологически институт с музей при БАН, експонирана в зала "Трезор".

Сред посетителите в експозициите бяха Радостина Иванова - почетен консул на Република Австрия в Бургас, Данка Георгиева - директор на "Държавен архив" - Бургас, Ренета Тонич - кандидат за народен представител, Диана Саватева - зам.-кмет по култура в Община Бургас.

Галерия