Концертът е премиерен за Бургас и е планиран за 12-ти октомври

Концертът е премиерен за Бургас и е планиран за 12-ти октомври

Популярна и градска музика от XX век ще звучи в Държавна опера - Бургас на 12-ти октомври, петък.  Концертът с име "BG Vintage" е премиерен за морския град и представя най-обичаните песни от тази епоха в нови аранжименти - суинг, джаз, реге, фънк. Публиката ще може да се наслади на музиката, която е звучала България между 20-те и 90-те години на миналия век.

Концертът е част от програмата на второто издание на фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест". Тази година патрон на културния форум е актрисата Татяна Лолова. Инициатор, организатор и спонсор на "Порт Прим Арт Фест - 2018" е гранд хотел и СПА "Приморец" с подкрепата на Община Бургас. Творчески директор на форума е художникът Стефан Божков.

Музикалният проект "BG Vintage", който ще върне Бургас в музиката на XX век е дело на един от най-изявените родни музиканти - изпълнител, аранжор и композитор - Михаил Йосифов. В идеята му го подкрепят две дами - Вера Шандел и Елисавета Петрушева. Триото от години работи в посока популяризиране на красивата музика и винтидж културата в България. Тяхно дело е не само първото вокално женско суинг трио у нас "Sentimental Swingers", част от което е и самата Вера Шандел, но и цяла поредица мащабни срещи на родната публика с музиката от златните години на суинга.

"Старите песни на нов глас" в рамките на проект "BG Vintage" изпълняват млади, талантливи родни музиканти, чиято музика завладява сетивата. Ето кои са те: Велека Цанкова - вокал, Ганиела Ганева  - вокал, Ицо Любенов – вокал, Момчил Косев – вокал и китара, Иван Йорданов - саксофон, Исак Бенбасат – пиано, Светлин Стайков – бас китара, Виктор Викторов – барабани със специалното участие на Велислав Стоянов – тромбон и на Михаил Йосифов – тромпет и диригент.

Освен на прекрасна, добре забравена популярна и градска музика, вълнувала и веселила българите през XX век, публиката на концерт "BG Vintage" ще има възможност да чуе и съвременни песни, създадени в същата винтидж стилистика. "Порт Прим Арт Фест" предоставя възможност и за тематично продължение на вечерта – с афтър парти с джаз квартет в клуб "Таргет". Билети и за двете събития на 12 октомври (петък) – концерт "BG Vintage" със старт от 19:30 часа в Държавна опера Бургас и афтър парти в клуб "Таргет" от 22:00 часа, можете да намерите на касите на НХК.