Отличията се присъждат в навечерието на празника на Бургас - Никулден. Снимка Архив Черноморие-бг

Отличията се присъждат в навечерието на празника на Бургас - Никулден. Снимка Архив Черноморие-бг

На 3-ти декември ще станат ясни носителите на отличието "Златен пегас". Традиционните награди за литературат се присъждат от Община Бургас в навечерието на празника на града - 6-ти декември, Никулден.

Литературният петък ще започне с годишен преглед на книгите, които са излезли от печат през настоящата година. Началото е от 10.00 часа в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК. Оценка на бургаската поезия ще направи литературният историк, критик, творец и общественик Георги Николов. От 14.00 часа писателят и литературен критик Владимир Шумелов ще изнесе доклад за бургаската проза.

Церемонията по връчване на наградите ще започне в 18.00 часа. Ще бъдат присъдени награда за най-добра поетична книга - плакет на името на Христо Фотев, за най-добра белетристична книга - плакет на името на Петко Росен, и плакет "Пегас" за поетична, белетристична книга или книга с литературна критика на бургаски автор. Плакетите са изработени от художника Ненчо Русев.

Прегледът на годишната литературна продукция на Бургас се провежда от 1990 година като част от празничната програма и тържествата, посветени на празника на града - Никулден.