Проектът за бюджет бе представен на обществено обсъждане. Снимка Община Варна

Проектът за бюджет бе представен на обществено обсъждане. Снимка Община Варна

Проектобюджетът на Община Варна за 2022 г. е в размер на 647 960 000 лева, от които 88,2 млн. лева са от европейски проекти и програми. Приходите от делегирани от държавата дейности са 236,7 млн. лева, а от местни дейности - 322,9 млн. лева. Не се планира вдигане на местните данъци и такси.

 

Макрорамката и проектите, заложени в документа, бяха представени пред гражданите от Христо Иванов - зам.-кмет и Стефка Господинова - директор на дирекция "Финанси и бюджет" в Община Варна по време на обществено обсъждане на проекта за бюджет.

В разходната част - най-много средства ще бъдат отделени за функция "Образование", която представлява 36% относителен дял от общия бюджет. Продължава изпълнението на проект: "Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища на територията на община Варна", Заложено е и увеличение на минималната работна заплата на педагогическия персонал в детски ясли и здравни кабинети, както и на заплатите на заетите в системата на предучилищното и училищното образование.

Осигурени са средства за помощи в областта на здравеопазването, социалното подпомагане и транспорта, финансова подкрепа за лечение на граждани, помощи за асистирана репродукция (ин витро процедури за бездетни двойки), за битови нужди на социално слаби хора.

Успоредно с това е разработена капиталовата програма с проекти за обновяване на уличната инфраструктура и благоустрояване на междублокови пространства на територията на целия града и селата, които са част от общината. Планира се и поемането на нов дългосрочен общински дълг за реализиране на инвестиционни проекти, който ще се усвоява на няколко транша, според изпълнение на дейностите на проектите. Повече информация: /https://varna.bg/bg/1662/

Мнения и въпроси, свързани с проектобюджета за 2022 г. и дълговото финансиране могат да се подават на еmail: [email protected] [email protected] [email protected]