На сесия в Бургас решават за статута на Рибарското селище на местния парламент.

Предложението на кмета на община Бургас Димитър Николов е за Подробен устройствен план и План за регулация и застрояване на обекта: "Селищно образувание за домуване на малки рибарски плавателни съдове". По този начин ще се реши точещият се с години проблем с незаконното строителство в селището.

 

Общината е предприела стъпки за създаване на траен градоустройствен статут на селището. Получено е предварително съгласие от Държавната агенция по горите и Регионалното управление по горите за промяна на статута на земите, които са част от горския фонд. Администрацията ще възложи проектирането на ПУП.

Предвижда се прокопаването на нов воден ръкав към морето. Съгласно плана ще бъдат изградени хангари за лодките, магазин за продажба на риба и рибни принадлежности, заведения за хранене и търговски обекти, както и администрация.

Съгласно проекта са обособени 126 нови УПИ - 96 са за изграждане на временни укрития за рибарите с хангари за лодки със средна квадратура 500 кв.м., 11 за обществено обслужване, 7 за инженерна инфраструктура, 6 за озеленяване, 6 за алея и инфраструктура.

Проектът е разгледат и приет на разширен експертен съвет в община Бургас през пролетта.