Христо Панайотов оглави фондация Обществен дарителски фонд Пиргос - Бургас. Снимка Архив Черноморие-Бг

Христо Панайотов оглави фондация Обществен дарителски фонд Пиргос - Бургас. Снимка Архив Черноморие-Бг

Набират иновативни проекти за участие в "Дарителски кръг Пиргос", съобщиха организаторите от Обществен дарителски фонд "Пиргос - Бургас". Кампанията ще се проведе през януари 2019 година. За целта ще бъдат избрани от 3 до 5 проекта в различни области, които ще бъдат предложени за финансиране на група дарители по модела "Дарителски кръг".

Предложенията се изпращат за разглеждане и предварителна селекция на електронна поща: [email protected], а срокът за участие е до 30-ти ноември 2018 година. Формуляра за участие може да бъде открит на сайта на фондацията - www.pirgosfond.org в раздел кампании /текуци/.

Дарителският кръг е отворена общност от дарители, които се събират на специално организирани събития за набиране на средства. В рамките на всяко събитие на тяхното внимание се предлагат за финансиране от три до пет предварително одобрени проекта на неправителствени организации. След кратко представяне на проектите, дарителите публично обявяват своите дарения за всеки един от предложените проекти. Срещите на кръга дават възможност на дарителите да влязат в пряк контакт с организации и неформални групи от гражданското общество, които представят интересни идеи, свързани с подобряване на качеството на живот в общността.
През 2018 година фондация "Обществен дарителски фонд Пиргос - Бургас" успя да генерира близо 36 хиляди лева, с които бяха финансирани 5 обществено значими проекта на неправителствени организации от област Бургас .
Дарителския кръг е метод за набиране на средства въведен и разпространен у нас от фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) от 2012 г. насам. От тогава ФРГИ е и лицензиран партньор на The Funding Network, (TFN) – организацията, разпространила Дарителския кръг в над 15 страни по света.
"Дарителският кръг Пиргос"  се реализира с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Развитие на обществените фондации в България" и с финансовата помощ на фондация "Чарлз Стюарт Мот" и фондация "Америка за България".