Кинокласът за поредна година ще бъде ръководен от режисьора Надежда Косева

Кинокласът за поредна година ще бъде ръководен от режисьора Надежда Косева

Набират кандидати за тазгодишното издание на кинокласа на "София филм фест на брега". Тази година темата е "Документално кино" и е определена от художествения ръководител на бургаското издание на фестивала проф. Георги Дюлгеров.

Преминавайки през различни фази на обучение и творчество, Класът ще се запознае с езика на киното и ще се учи на неговата азбука. Ще се срещне с кинопрофесионалисти от различни области в създаването на един документален филм. Участниците ще създадат свои документални късометражни филми за Бургас.

Както всяка година, учениците ще сформират Младежкото жури на 20-то издание на "София филм фест на брега", което връчва наградата на най-добър филм от късометражната програма, и ще имат безплатен достъп до всички фестивални прожекции.

Класът ще се проведе от 2 февруари до 25 март. Таксата за участие е 140 лева (за всички етапи). Записването се отнася до цялата продължителност на "Киноклас - Бургас 2022". Записване само за част от него няма бъде прието!

Кинокласът се състои от три етапа:

Първи етап - 2 - 27 февруари 2022 – онлайн лекции (2 пъти седмично по 2 учебни часа) по режисура; създаване на сценарии; операторско майсторство; сценография в документалното кино; звукорежисура; монтаж.

Втори етап - 8 - 16 март - разпределяне на екипи; подготовка за снимки (алтернативно на живо или онлайн), заснемане и монтаж на филмите.

Трети етап - 17 - 25 март - гледане и обсъждане на филмите от програмата на "София филм фест на брега".

Кинокласът е ръководен от режисьора Надежда Косева, а преподаватели ще бъдат Кирил Проданов, Ивелина Минева и други доказани документалисти.

Надежда Косева е родена в София през 1974. Завършва режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"‘ в класа на проф. Георги Дюлгеров, след което участва в омнибуса "Поколение: изгубени и намерени"‘ (2005) с филма "Ритуалът". Следват късометражните "Омлет" (2009) и "Втори дубъл" (2011), а последният й опит в късото кино "Старецът и морето" беше част от проекта 8`19`` (2017) - шест новели по разкази на Георги Господинов. Пълнометражният дебют на режисьора е игралният филм "Ирина" (2018). Филмите на Надежда Косева обикалят света и печелят награди на фестивали като Берлинале, Сънданс, Сараево, Варшава, Солун, Котбус, Мароко и други. От 2019 година Надежда Косева създава и преподава в кинокласове в София, Бургас и Варна.