Фрагментите могат да се видят в Археологическата експозиция на Регионален исторически музей Бургас. Снимки Черноморие-бг

Фрагментите могат да се видят в Археологическата експозиция на Регионален исторически музей Бургас. Снимки Черноморие-бг

Чаши и вази от изящното стъкло, изработено на остров Мурано, открити на морското дъно рай Ченгене скеле, са подредени във витрините на Археологическата експозиция на Регионален исторически музей - Бургас.

Близо 2 хиляди фрагмента от чаши, кани и други изящни съдове са включени в експозицията „Стъкленото съкровище от Черно море и археологическото наследство на залив Ченгене скеле“.

"Това е изключително впечатляваща находка, която няма аналог на Балканите",, каза д- р Найден Прахов, ръководител на подводните проучвания

Предполага се, че изящните съдове са венецианско производство от XVI-XVII век. 
„Тази находка е свидетелство за ранен внос на луксозни стоки в Османската империя, за което досега имаше много малко информация. Най-вероятно съдовете са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция“, обясни проф. Прахов.
През това лято се проведоха за втора поредна година подводни проучвания от РИМ – Бургас, НИМ и Центъра по подводна археология в Созопол.

"Изключително впечатляващи са находките. Подкрепата ни за работата на археолозите тук ще продължи", коментира зам.- кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

Проучванията в залива на Ченгене скеле се финансират от Община Бургас.

Галерия