Средствата ще бъдат изплатени от 15-ти април нататък. Снимката е илюстративна

Средствата ще бъдат изплатени от 15-ти април нататък. Снимката е илюстративна

"Всички около 2 050 000 пенсионери ще получат добавка за Великден от 70 лева. Тя ще се изплаща от 15 април и ще бъде разграничена от пенсията и ковид добавката от 60 лева". Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. "Еднократното изплащане на добавката ще струва на бюджета 143 млн. лева. Правителството осигури тези средства с цел да подкрепи възрастните хора в условията на покачващи се цени на храни и стоки от първа необходимост", добави той.

Министър Гьоков подчерта, че от 1 юли предстои осъвременяване на пенсиите, при което целта ще бъде след отпадането на ковид добавката от 60 лв., която ще се плаща до юни, доходите на пенсионерите да не намалеят. "Това е много сложна задача, защото през годините заради многото политически решения са се натрупали несправедливости в системата. Категорично заявявам, че няма решение, от което да са доволни всички пенсионери, но ние ще се стремим да намерим решение, което да е максимално справедливо", каза министърът на труда и социалната политика.

Той припомни, че от 1-ви април се повишиха минималната заплата, обезщетението за втората година от майчинството, минималният и максималният размер на обезщетението за безработица, социалните пенсии за инвалидност. Министър Гьоков подчерта, че Министерството на труда и социалната политика е подготвило промени в Закона за социално подпомагане, които ще дадат възможност двойно повече хора да получават социални помощи в по-голям размер.

"Грижим се за хората. Готови сме да разширим кръга на семействата, които могат да получат помощ за отопление. Ще започнем да повдигаме въпроса, че при актуализацията на бюджета е необходимо да се заемем със сериозно компенсиране на високите цени на храните и горивата", каза още министър Гьоков.

Той засегна и темата за предстоящите промени в Кодекса на труда, с които се предлага да се регламентира индивидуално право на платен отпуск до 2 месеца за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя). Отпускът ще може да се ползва наведнъж или на части. Докато е в отпуск бащата ще получава обезщетение от 710 лева месечно от държавното обществено осигуряване, обясни министър Гьоков.