Седем общини от региона ще участват в националния събор. Снимки Архив

Седем общини от региона ще участват в националния събор. Снимки Архив

Над 300 изпълнители на автентичен фолклор от Бургаска област ще представят региона тази година на XII Национален събор на народното творчество, който ще се проведе на 5, 6 и 7 август в местността "Войводенец" в Копривщица. Региона ще бъде представен от творчески колективи и индивидуални изпълнители от 7 общини – Бургас, Камено, Сунгурларе, Карнобат, Поморие, Созопол и Руен. Активно се включиха читалищата от общините, които участваха в различни регионални събори, като доказаха, че те продължават да събират и ревностно да пазят изворния фолклор. Със заповед на областния управител Стойко Танков бе определено регионално експертно жури. Фолклористи и етнолози от Института по етнология и фолклористика към БАН и Регионалния исторически музей-Бургас, председателят на Областния читалищен съвет и специалист от Областна администрация Бургас класираха на регионално ниво заявилите 23 читалища от областта желание да участват в Копривщица, съгласно Регламента на големия фестивал. 

В Събора участие ще вземат над 10 000 изпълнители от цялата страна. Област Бургас ще се представи на 5 август (петък) от 14 часа, на 2-ра сцена с 4-часова програма. Амбицията на участниците е да се завърнат с възможно най-много призови отличия. Областните програми ще бъдат записани и съхранени в Златния фонд на БНТ и БНР.

Регионалната конкурсна програма включва индивидуални и групови изпълнения, които показват майсторство и представят обредни практики, песенни, инструментални, танцови, словесни и други форми на изразяване, свързани с традициите, като част от културното наследство и локалната идентичност. Кукери, възстановка на обичая "Жътва"“, Великденски игри, мегдански хора и др. са само малка част, с които творческите колективи от читалищата ще се представят в Копривщица. За първа година Бургаска област ще се представи и на модния подиум за традиционни носии, където ще бъде показана пищността на автентични костюми на преселници от село Малък Дервент (Софлийско, Гърция) и от с. Четал Тепе и Коджабунар (Мала Азия), сигменска и тракийска носия, жътварски и невестенски носии, кафтан носия и др.

Съборът е вписан през 2016 г. в списъка на ЮНЕСКО, като част от Световното нематериално културно наследство и се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. Според организаторите – Министерството на културата и Община Копривщица, предстоящото издание на фестивала се очаква с изключителен интерес не само в страната, но и в чужбина.

Галерия