Около 300 представители на ресторантьорския бизнес протестираха срещу мерките въведени от Здравното минстерство във връзка с пандемията. Снимки Черноморие-бг

Около 300 представители на ресторантьорския бизнес протестираха срещу мерките въведени от Здравното минстерство във връзка с пандемията. Снимки Черноморие-бг

Над 300 души, заети в ресторантьорския бизнес в Бургас, излязоха днес на протест срещу въведения зелен сертикифакт. Той влезе в сила в 00.00 часа на 21-ви октомври и е билет за вход в закритите търговски обекти с площ от над 300 кв. м., както и за заведения, ресторанти, нощни клубове, барове, кина, театри и т.н.

Протестът мина под мотото "Равноправен труд". Заетите в този бранш се събраха пред сградата на Регионалната здравна инспекция в морския град. Те скандираха "Оставка" под прозорците на шефа на РЗИ д-р Георги Паздеров. Протестиращите искат в българския вариант на зеление сертификат да бъдат добавени и хората, които имат антитела, но по една или друга причина не влизат в обхвата на сертификата.

Откакто бе въведен сертификата преди седмица оборотите на заведенията са спаднали драстично. От бранша настояват за промяна на мерките в часта на сертификата. Хората са недоволни, че новите мерки са въведени при едва 20% ваксинирано население и понеже в момента имат възможност да работят не могат да получат финансова подкрепа от държавата. В същото време хората не могат да влязат в заведение за хранене или в кафене, защото нямат нужния документ. Протестиращите възнегодуваха и зарази обещаното, но не спазено от здравния министър д-р Стойчо Кацаров условие бързите тестове да бъдат безплатни. В момента са осигурени безплатно от Министерството на здравеопазването тестове на сертифицирани лаборатолии в цялата страна, където тестът струва 10 лева за клиента. Такива тестове правят хората, които трябва да отидат на работа, а нямат зелен сертификат. В пъти по-малко са тези, които се тестват, за да отидат в заведение, в мола или в голям строителен хипермаркет или магазин с площ от над 300 кв.м.

Протестиращите спряха за известно време движението на булевард "Стефан Стамболов". Шествието мина по булевард "Христо Ботев" и стигна до кръстовището на ж.п.гара, където блокираха бул."Иван Вазов".

Галерия