В РУ в Созпол имат добра организация за издаване на статут за временна закрила

В РУ в Созпол имат добра организация за издаване на статут за временна закрила

Над 400 украинци, които живеят в Созопол, са получили вече статут за временна закрила. Само през вчерашния ден през Районното управление в Созопол са обработени 50 души, сред които и украинци, които са настанени в Несебър, Бургас и Царево. "Хората идват тук, защото сме направили добра организация", сподели Христо Бардуков - главен експерт "Спорт, демографски и етнически въпроси" и координатор на кризисния щаб в Община Созопол.

В общината има над 800 души - предимно майка с деца и възрастни хора.

В Районното управление са направили добра организация, така че всеки да знае в кой ден да дойде да се регистрира. Идеята за това е на Христо Бардуков, за изпълнението й отговаря Коста Атанасов. Той е направил таблици, които се споделят във вайбър групата, в която вече има над 250 украинци и така всеки може да реагира на момента по отношение на регистрацията си или ако търси помощ за нещо.

В управлението в Созопол ще бъде разкрито още едно гише за издаване на документи за временна закрила. От Общината ще закупят нужната техника, с която управлението не разполага.

"Около 10-15 минути отнема за издаването на статут на един човек.", каза полицейски инспектор Костантин Грудов. В РУ в Созопол работят с удължено работно време. Няма проблем с езика и се разбират с украинците, някои от които говорят и английски език.

Удължават срока за издавана не временна закрила за украинци