Съборът в местността Паниците започна с водосвет. Снимки Калофер без цензура

Съборът в местността Паниците започна с водосвет. Снимки Калофер без цензура

Над 5000 русофили от цялата страна и чужбина се събраха в местността „Паниците“ край Калофер.

Българските русофили си дадоха среща за 18-ти път на националния събор, чието начало бе поставено край язовир „Копринка“. Това бе и първото издание на Международния събор на русофилите. Той бе организиран от Национално движение „Русофили“ и Международното движение на русофилите с председател Николай Малинов. Мотото но събора тази година бе „С Русия в сърцето“.

Специален гост на събора бе Сергей Бабурин – президент на Международната славянска академия за наука, образование, изкуство и култура.

Съборът в местността „Паниците“ започна с водосвет и продължи с официалното откриване. На събора бе и посланикът на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова. Тя прочете послание от руския външен министър Сергей Лавров, с което приветства участниците в Първия международен събор на приятелите на Русия.

Участваха гости от много държави: Австрия, Албания, Кипър, Румъния, Словакия, Турция, Франция, Чехия и Швейцария.

Пловдивският митрополит Николай също изпрати богослов.

Участниците бяха благословени от Търновския митрополит Григорий.

„Русофилството е пряка противоположност на русофобията -  движение „за“, а не „против“ и именно заради това бъдещето е негово", убеден е Константин Косачов, председател на Съвета на Руската федерация, който също изпрати послание до събора.

За Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия, събитието, многочисленият му и представителен характер е нагледно потвърждение на това, че русофобските настроения в България са разпространени само сред част от политическия елит на страната, а самият български народ остава верен на традициите и вековните дружески връзки с Русия. Това се дължи и на духовната и културна близост на нашите два народа.

Същата увереност, че съборът не е просто носталгична среща на  хиляди българи, свързали професионалната или личната си съдба с Русия, а повод да се намери съвременно измерение на големите исторически връзки между двата народа - изрази в своето приветствие Владимир Кочин, изпълнителен директор на фонд „Руский мир“.

За доброто настроение на хората, дошли на събора, се погрижиха певицата Росица Кирилова и други изпълнители, участници в конкурси и фестивали, традиционно организирани от НД „Русофили“.

Галерия