Териториалният директор Татяна Кънчева (вляво), директорът на дирекция Обслужване Сияна Димитрова и PR-ът на НАП - Бургас Христо Узунов разясниха основните акценти в данъчната кампания. Снимка Авторът

Териториалният директор Татяна Кънчева (вляво), директорът на дирекция Обслужване Сияна Димитрова и PR-ът на НАП - Бургас Христо Узунов разясниха основните акценти в данъчната кампания. Снимка Авторът

705 годишни данъчни декларации са подадени в Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас през първите дни от старта на данъчната кампания, което е почти 80 % повече в сравнение с подадените за същото време миналата година. 355 от  тези декларации са подадени в салона на приходната агенция, а останалите чрез персонален идентификационен код (ПИК). Това стана ясно на пресконференция за началото на данъчната кампания, която дадоха териториалният директор Татяна Кънчева и директорът на дирекция "Обслужване" Сияна Димитрова. "Възползвайте се от услугите, които предлагаме, те са над 170. В началото на март на сайта на НАП ще са достъпни годишните данъчни декларации и всеки ще може да види данните в своята декларация, след която да потвърди информацията и да изпрати декларацията. Това може да стане, не само с ПИК, но и на място в салона, както и по пощата", коментира Татяна Кънчева.

Годишна данъчна декларация подават гражданите, които са получили доходи по извънтрудови правоотношения, както и ако желаят да се възползват от различните данъчни облекчения. Работилите по граждански договор през 2023 г. също подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения.

Срокът за деклариране на получените през 2023 година доходи, облагаеми с данък върху общата годишна данъчна основа, и ползването на данъчни облекчения е 30-ти април 2024 г. Отстъпката от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до 1-ви април 2024 г. включително, като размерът ѝ не може да надвишава 500 лева. Условие за ползване на отстъпката и данъчни облекчения е лицето да няма неплатени публични задължения.

"203 000 клиенти са минали през салона на Агенцията през 2023 година, като от началото на тази година те са 6000 души. Предоставили сме над 10 000 услуги. От 10-ти януари до днес са издадени 560 ПИК-а. А броят на направените до сега справки за здравно-осигурителния статус са 3500", каза Сияна Димитрова. Тя припомни и сроковете за подаване на декларация и плащане на задължения от страна на юридическите лица.

Хората, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1-ви март до 1-ви юли 2024 г., тъй като тази година 30-ти юни е неработен ден. Това е и срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък (чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 1-ви юли 2024 г.

Годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица са публикувани на сайта на НАП. Формуляри за декларирането на доходите са достъпни и в Салона за обслужване на НАП Бургас. Все повече бургазлии обаче предпочитат дистанционно да изпълняват задълженията си като подават годишната си данъчна декларация чрез ПИК и заплащат дължимите данъци чрез виртуалния ПОС терминал (е-услугата за плащане) на приходното ведомство.

От приходното ведомство в морския град напомнят още, че от първи януари 2024 г. хората, които сами внасят задълженията си за здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не упражняват трудова дейност като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 37,32 лева.