Това е първият онлайн брифинг, който се проведе по инициатива на съдия Вълкова

Това е първият онлайн брифинг, който се проведе по инициатива на съдия Вълкова

Над 90% от съдиите и служителите в Апелативния съд в Бургас са тествани с PCR тестове за COVID - 19. Резултатите им са отрицателни. Това каза в отговор на журналистически въпрос съдия Деница Вълкова - административен ръководител на Апелативния съд в морския град.

"Тестването става на доброволен приниц. Ние не можем да задължим никого", каза съдия Вълкова по време на първия онлайн брифинг с журналисти. Тя представи мерките, които са взети за работата в съда във връзка със заповедите на здравния министър Кирил Ананиев. Съдилищата в страната отвориха врати преди ден, но при спазване на строги противоепидемични мерки и само за страните по делата и за техните адвокати. Достъпът на граждани и журналисти е ограничен.

"Чрез специална звукова уредба ще бъдат канени участниците по делото. Заседанията ще се провеждат в най-голямата зала 1, която се проветрява периодично и се дезинфекцира. Там работи и система за пречистване на въздуха", допълни съдия Вълкова.

На входа на съда ще бъде мерена температурата. Ако някой е с над 37,5 градуса, няма да бъде допускан в сградата. Допускането вътре ще става с маски. Осигурени са маски и за лицата, които трябва да влязат, но не носят свои лични защитни средства.

"Имаме указания от главен държавния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев как да действаме, ако бъде установен човек със симптоми. Той ще бъде изолиран в отделно помощение без значение дали е адвокат, съдия или страна по делото до идването на медиците", допълни съдия Вълкова

Ако някой от съдиите по дело се разболее от корона вирус, делото ще бъде разпределено отново на друг магстрат.