Алберта Алкалай (вдясно) връчи на вицепрезидента Илияна Йотова почетен плакет

Алберта Алкалай (вдясно) връчи на вицепрезидента Илияна Йотова почетен плакет

Наградите на победителите в 10-то издание на Международния ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", който се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" бяха връчени на специална церемония в зала "Черноморие" на Конгресния център в Бургас.

Сред специалните гости на церемонията бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов, Радостина Николова, експерт от Министерството на образованието и науката, народният представител Деница Сачева, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, генералният директор на БНР Милен Митев, директорът на Областната дирекция на МВР - Бургас комисар Калоян Калоянов, поетът и почетен гражданин на Бургас Недялко Йорданов и представители на посолствата на Израел и Полша.

Конкурсът за литературни творби се проведе в две категории – за български и чуждестранни автори. За първи път тази година бе въведена и нова категория – за видео разказ. С оценката им се заеха две комисии. Разказите на българските автори оцениха Радостина Николова от МОН, писателят Георги Бърдаров, поетът и публицист Румен Леонидов, поетът и журналист Асен Йорданов и Алберта Алкалай – председател на Център "Алеф". Чуждестранните разкази бяха оценени от Веред Елрон – културно аташе в израелското посолство в България, Дорота Фатер – директор на полското училище към посолството на Полша, Ивана Марксфелдова – експерт в политическия департамент на президента на Словакия, Сашка Журков – публицист и издател от Австрия и Фелиция Валдман – заместник-ръководител на румънската делегация на IHRA и директор на GoldsteinGorenCenterforHebrewStudies в Университета на Букурещ, Румъния

Първа  награда в категорията български автори получи Цвета Диловска, ученичка от Ботевград, за разказа "Портите на спасението". Отличието ѝ бе връчено от кмета на Бургас Димитър Николов. Тя получи пластика и ще участва в четиридневен международен семинар в Израел през август тази година на разноски на организаторите.

В категорията чуждестранни автори призовото място зае Лора Бочева, ученичка от музикалната гимназия във Виена. Наградата, присъдена за разказа „Ноктюрно за цял живот", бе връчена от вицепрезидента Илияна Йотова, която е патрон на събитието.

Втора награда получи Андреа Андреева от Велико Търново -  ваучер за петдневна почивка в хотел в "Слънчев бряг" и възможност да кандидатства за едногодишна стипендия на МОН, съгласно мерките за закрила на талантливи деца.

Сред чуждестранните автори отличена с второ място беше Натан Нитек от Полша.

Трета награда получи миналогодишната лауреатка на конкурса -  Милица Иванова от Варна.

При чуждестранните автори бяха връчени две трети награди – на  Нофар Села от Израел и София Александреску от Румъния.

За втора поредна година бе връчена и награда на публиката – чрез онлайн гласуване. Своя вот в сайта на "Алеф" са дали 7500 читатели. Два разказа са получили  равен брой гласове – по 939 гласа. Наградените са Симеон Добрев от Бургас - за разказа "Моят еврейски приятел", и Георги Дичков от Кърджали - за разказа "Болката и паметта на звездите". Наградата на публиката е парична, осигурена от Министерство на културата.

Тази година свои призьори излъчиха и партньорите на "Алеф" - Българската телеграфна агенция, Българското национално радио и сайта "Биволъ".

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев връчи награда на Елина Илиева от Бургас - едноседмичен стаж по агенционна журналистика в "Школа БТА". Наградата на БНР връчи генералният директор Милен Митев. С едномесечен стаж в културната програма "Христо Ботев" бе наградена  Ана-Мария Борисова от София.

Парична награда, осигурена от сайта "Биволъ", за авторския видео разказ на тема "Мрак и светлина" получиха София Георгиева, Мартин Маринов и Димитър Методиев  от София. От сайта отправиха покана към тримата да се включат в изработването на видеоматериали за сайта.

Журито единодушно отсъди 6 поощрителни награди. Получиха ги Ана Мария Борисова от София, Мария Василева от Ботевград, Глория Парушева от Айтос, Ева - Йоана Стаматова от Пловдив, Виктория Димитрова от Русе, Хюсеин Адем от Карнобат.

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи конкурса като уникално събитие.

"За десет години в конкурса се включиха над 1700 участници от 12 различни страни", припомни неговият основател и председател на Център "Алеф" Алберта Алкалай.

"Това, че срещнах толкова много съмишленици и приятели е моята най-голяма награда", каза Алберта Алкалай. В знак на благодарност за съдействието в осъществяване на инициативата тя връчи плакети и почетни грамоти на вицепрезидента Илияна Йотова, на кмета Димитър Николов и на посланика на Израел Йорам Елрон.

От първата му година след основаването, конкурсът се провежда с подкрепата и с домакинството на Община Бургас.

Поздравителни адреси изпратиха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, Министерството на културата, д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви" и други.

Тридесет номинирани в десетия конкурс млади автори с видеоклипове и артистични изпълнения от сцената представиха откъси от своите разказ - своеобразен театрално- музикален спектакъл, режисиран от Пламен Каров. Подкрепиха ги актьорите от Драматичен театър "Адриана Будевска" Аглика Бояджиева, Невена Цанева и Златко Ангелов, младата цигуларка Олга Дойкова, танцьорите от студио "Прея" и финалистката от "Гласът на България" Кристина Дончева. Водещ на церемонията беше актрисата Гергана Стоянова.  

Галерия