Наградиха студенти от "Проф. Асен Златаров" решително подкрепя тази проява на студентите и докторантите. През последните 4 години, въпреки стагнацията наградите за участниците ежегодно се повишават. За много от вас тази сесия ще бъде началото на бъдещо призвание и в тази връзка искам да се гордеете с факта, че това става именно тук. В своята 48-годишна история университет "Проф. д-р Асен Златаров" Бургас се превърна в стабилен образователен и научно изследователски център", каза доц. д-р Богдан Богданов зам. ректор по научно-изследователската работа и стопанската дейност.

В научната сесия взеха участие 36 студента и докторанта, които представиха своите разработки пред комисия с председател доц.Ташкова, които оцениха и възнаградиха положените усилия.

Първо място в секция "Студенти" взе Росица Манолова катедра "Физикохимия" към Факултета по природни науки с ръководител проф. Влаев и награда 175 лева. В секция "Докторанти" Емилия Иванова катедра "Технология на материалите и материалознание" към Факултета по технически науки с ръководители доц. Турманова и И. Димитров с награда 200 лева.

На второ място с награда 250 лева - секция "Студенти" Владимир Кирилов катедра "Неорганична и Аналитична химия" към Факултета по природни науки с ръководител К.Станчева и Никола Тодоров катедра "Екология и опазване на околната среда" към Факултета по природни науки с ръководители П. Пенчев, Д. Тодорова. Секция "Докторанти" с награда 125 лева - Десислава Николова катедра "Химично инженерство" към Факултета по технически науки с ръководители доц. Доброджалиев, Б. Иванов.

Трето място взеха Илиян Колев катедра "Химично инженерство" към Факултета по технически науки с ръководители доц. Доброджалиев, проф. Петков и Красимира Янева ЦНИЛ секция "Молекулярна спектроскопия" с ръководител Данчо Бенев и награди с по 100 лева. Тази сесия се посвещава на 110-годишнина на Съюза на химиците в България.

Научната сесия е знаменателна, защото общото събрание на ООН определи 2011 за Международната година на химията и през нея ще се провежда целогодишно честване на нейните постижения и принос към човечеството.

Годината на химията ще бъде разделена на 4 тематични цикъла:

І-то тримесечие е посветено на "Вода в околната среда". През ІІ-то тримесечие ще се наблегне на важността на алтернативните източници на енергия. ІІІ-то тримесечие е на тема "Материали" и ще се фокусира върху рециклирането им и наноматериалите. VІ тримесечие е на тема "Здраве" по-точно на химическите науки, свързани с храненето, хигиената и медицината.

Определена е и национална седмица на химията от 17 до 23 Октомври 2011г., която ще бъде връхна точка в международното честване на химията във всички страни.

Според въведената рейтингова система на Университетите в България, по специалностите химични технологии "Проф.д-р Асен Златаров" е на едно от челните места в страната от всичките 54 университета и колежи, което мотивира  за участие в Научната сесия "Химия и химични технологии".