От началото на годината в НАП Бургас са обслужени 198 000 клиенти като времето за обслужване е сведено до 5 минути, значително под европейските стандарти. Снимка Архив Черноморие-бг

От началото на годината в НАП Бургас са обслужени 198 000 клиенти като времето за обслужване е сведено до 5 минути, значително под европейските стандарти. Снимка Архив Черноморие-бг

Националната агенция за приходите отбелязва днес професионалния си празник - деня на свети Матей – първият събирач на данъци. В специално обръщение поздрав към служителите териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева подчерта, че приходната администрация в морския град има основание за професионална гордост и удовлетвореност като всеки един от служителите е с принос и заслуга за растящите приходи в държавния бюджет. „Работим в най-модерната и бързо развиваща се държавна администрация. Професионалното ни отношение към клиентите и високото ниво на обслужване поставят Националната агенция за приходите сред институциите с най-високо обществено доверие и авторитет“, акцентира още териториалният директор в обръщението си по повод професионалния празник на данъчните.

От началото на годината в НАП Бургас са обслужени 198 000 клиенти като времето за обслужване е сведено до 5 минути, значително под европейските стандарти. За същия период са издадени 12 100  персонални идентификационни кода (ПИК). В обратната си връзка с НАП задължените лица изтъкват доброто и професионално обслужване и отличната организация на работа в салона за предоставяне на услуги.   В контекста на партньорския подход, със задължените лица са проведени  разговори и срещи, които са довели до ускорено внасяне на задължения за данъци и осигурителни  вноски в размер  6,8 млн. лева.  Чрез физическите ПОС терминали в НАП Бургас от януари до момента са направени близо 30 хиляди операции и са събрани над 19 млн. лева.   

Повишена е ефективността на контролната дейност и борбата срещу сивата икономика. От началото на годината са извършени 735 ревизии с допълнително установени задължения за над 82 млн. лева. Във фокуса на бургаските данъчни са били различни рискови от данъчна гледна точка бизнеси, фирми, дейности и физически лица, сред които: казина, игрални зали, питейни заведения, сектор „Строителство“, електронна търговия, търговия и продажби на плодове и зеленчуци, собственици на луксозни автомобили, недвижими имоти и други. Със 17 процента в сравнение със същия период на миналата година е повишена събираемостта на просрочени задължения. В бюджета от НАП Бургас за първите 10 месеца на годината са постъпили над 270 млн. лева просрочия. Устойчив ръст отбелязва и продължаващият процес на повишено доброволно деклариране и плащане от страна на бизнеса и гражданите.

В национален мащаб за улеснение на данъкоплатците приходната администрация предлага повече от 150 различни онлайн услуги, което я нарежда на водещо място в страната сред дигиталните институции. НАП ще продължава да се развива в посока непрекъснато повишаване качеството на предлаганите услуги, намаляване на разходите на гражданите и фирмите и улесняване на данъкоплатците при изпълнение на задълженията им.