Кметът на Община Бургас Димитър Николов даде старт на строителните дейности. Снимки и визуализация Община Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов даде старт на строителните дейности. Снимки и визуализация Община Бургас

Церемония първа копа за изграждане на нова сграда на детска градина в бургаския квартал "Горно Езерово" се състоя днес. Началото на строителните дейности бе дадено от кмета на Обина Бургас Димитър Николов. Новата сграда е към детското заведение, което е филиал на детска градина "Синчец". По проект ще бъде изградена двуетажна сграда със сутерен, кухня и физкултурен салон, а на двора ще има две детски площадки, спортно игрище с трибуни и озеленяване.

В момента децата от квартал "Горно Езерово" се отглеждат в стара едноетажна постройка, която още преди десетилетия е пригодена да изпълнява функциите на детска градина. Тя е крайно недостатъчна да обхване всички малчугани от квартала. Там има една градинска група с капацитет за 21 деца. Останалите се извозват до съседните детски заведения в комплекс "Меден рудник".

Новата сграда на детската градина ще предостави възможност за отглеждане на деца в две целодневни групи, всяка по 24 деца, с възможност за увеличаване на капацитета при необходимост. На първия етаж ще бъдат разположени помещенията за една градинска група - дневни, спални, гардероби и санитарни помещения, административната част и физкултурния салон, а на втория етаж ще има помещения за втора градинска група, лекарски кабинет с изолатор, компютърна зала, кабинети по изобразително изкуство и езиково обучение.

Сградата ще има осигурена отоплителна инсталация с гориво тип пелети. Сградата на детската градина ще има достъп за хора в неравностойно положение и система за видеонаблюдение.

Физкултурният салон на първия етаж ще предоставя бърза и удобна връзка с комбинираната спортна площадка на двора. Тя ще бъде с площ 200 кв. м. и ще има врати за мини футбол, два баскетболни коша и мрежа за волейбол, бадминтон и джитбол. Настилката ще бъде от изкуствена трева за мултиспорт.

На двора ще бъдат изградени още две детски площадки, които ще разполагат с комплексно детско оборудване, съдържащо пързалки, катерушки, люлка тип махало, люлка тип везна и пясъчник. Под тях ще бъде положена ударопоглъщаща настилка за безопасност на играещите деца. Около спортното игрище и двете детски площадки ще бъдат осигурени седящи места и ще бъдат засадени дръвчета.

Новата сграда на детската градина в квартал "Горно Езерово" е част от усилията на Община Бургас в последните десет и повече години за цялостна модернизация и обновяване на образователната инфраструктура в града, кварталите и съставните селища. Освен нея, местната администрация съвсем скоро ще стартира изграждането на още две чисто нови детски заведения - ДГ "Морско конче" в комплекс "Братя Миладинови" и ДГ "Надежда" в компелкс "Меден рудник", а причината е, че броят на децата в Бургас се увеличава, а с него и този в градинските групи.

Галерия