Кметът Николов се срещна с Христо Иванов и протестиращите пред Общината. Снимки Черноморие-бг

Кметът Николов се срещна с Христо Иванов и протестиращите пред Общината. Снимки Черноморие-бг

Напрежението на парк "Росенец" в района на сараите на почетния председател на ДПС - Ахмед Доган расте. Служители на Областна дирекция на МВР в Бургас предупредиха участниците в двата протеста да спазват мерките.

От сутринта пред металните ограждения се събраха десетки членове и симпатизанти на ДПС заедно с евродепутата Илхан Кючюк. Те бяха дошли организирано, за да спрат "плажуващите", решили да стигнат до т.нар. плаж пред сараите. Призивът за организирано плажуване отправи Христо Иванов - бивш министър на правосъдието от втория кабинет на Бойко Борисов. В началото на седмицата Иванов и Димитър Найденов - общински съветник от "Да, България" в местния парламент на Бургас, се опитаха да стъпят на каменистия бряг пред сараите. Стигна се до сблъсък със служители на Национална служба охрана. След публикация на видеото с действията на Иванов и Найденов на Росенец, напрежението ескалира и доведе до протест в София. Той бе подкрепен от президента Румен Радев, който се изказа критично за прокуратурата, която повдигна обвинения срещу двама служители на президентството - съветника по сигурността Илия Милушев и секретара Пламен Узунов. Скандалът се разрастна, след като от НСО отрекоха хората, които са избутали Иванов и Найденов да са служители на службата. 24 часа по-късно това бе потвърдено. Протестите продължиха - пред Президентството и пред Министерски съвет. Стигна се до сблъсъци с полицията.

Напрежението днес се пренесе в Росенец. Повод за случилото се от последната седмица е докладна записка на кмета на Бургас Димитър Николов, с която пътя до сараите става частен. Това предизвика недоволството сред част от съветниците. Константин Бачийски от СЕК жали решението на ОБС, което бе факт след повторно гласуване на докладната. Срещу нея се обяви и Димитър Найденов, който при прегласуването на докладната гладува "за", след което обяви, че е бил подведен, че с докладната се решава ОУП на Росенец.

Така се стигна и до протестите в София и в парка.

Днес по обяд Христо Иванов се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов. Градоначалникът отиде с протестиращите в Росенец. Той призова полицията да позволи на хората, събрали се там да стигнат до плажа.

Галерия