Георги Райков (вляво) и Венда Райкова (в средата) по време на среща с учениците от ПГЕЕ Константин Фотинов през 2019 година. Снимка Архив Черноморие-бг

Георги Райков (вляво) и Венда Райкова (в средата) по време на среща с учениците от ПГЕЕ Константин Фотинов през 2019 година. Снимка Архив Черноморие-бг

Напусна ни бургаската поетеса Венда Райкова. Кметът Димитър Николов изказва своите съболезнования по повод нейната загуба.

"Не е вярно, че няма незаменими хора. Когато си отидат, оставят голяма празнина в душите на близките си, в душата на цял град. Отиде си фината, лиричната и обичана Венда Райкова. Отиде си тихо и елегантно, каквато беше през целия си живот. Венда оставя огромна емоционална празнина! Съболезнования на близките и на хилядите, които я обичахме! Дълбок поклон!", заяви Димитър Николов.

Венда Райкова е родена в Бургас. Завършва средното си образование в родния си град, а след това "Българска филология". По-късно следва и дипломна специализация СУ "Климент Охридски".
Работи като преподавател по български език и литература и експерт към РИ на МОН. Автор е на поетичните книги: "Паметта на чувствата", "И все пак", "Нишката", "Зелена улица крайбрежна", "Есенни стихове", "Спасени думи", "Листопад".

Нейни стихове са поместени в "Антология на съвременната българската поезия". Носителка е на регионални и национални награди за поезия. Носител на "Пегас" за цялостно творчество.
Почетен председател е на Националния поетичен конкурс "Петя Дубарова". Член е на литературния клуб "Христо Ботев" – Бургас. Венда Райкова е Почетен гражданин на Бургас.

Преди около 3 месеца Венда Райкова изпрати своя съпруг - краеведът Георги Райков.

Отиде си краеведът Георги Райков